/ Правителствена информационна служба
Пред премиера беше представен доклад с възможности за декарбонизация на електроенергийния сектор в България
Министър-председателят Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов присъстваха днес на представянето на доклад на Американската търговска камара в България пред мениджмънта на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Докладът разглежда различни възможности за преход към нисковъглеродна икономика у нас и е обект на интерес от страна на правителството с оглед на стремежа на кабинета регионът да се развива в унисон с целите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Докладът представя възможни варианти за преход към нисковъглероден енергиен сектор, както и препоръки за изграждане на инвестиционна рамка за привличане на необходимите инвестиции като гаранция за плавен енергиен преход. Изготвени са три сценария за декарбонизация с фокус върху постигането на целта за намаляване на емисиите с 55 % до 2030 г. и за пълна декарбонизация до 2050 г.

Проучването е на базата на обективни данни и допустими варианти, които произтичат от Националния план „Климат Енергетика“, плана „Готови за 55“ на ЕК от 2021 г., както и Референтния сценарий на ЕС за 2020, в които са залегнали основните насоки за развитието на енергетиката и опазването на климата, приети от Европейската комисия и България.
 
Правителствена информационна служба