Председателят на ВАС: Обясними са критиките на премиера относно КТБ
Председателят на ВАС: Обясними са критиките на премиера относно КТБ / снимка: БГНЕС, архив
Председателят на ВАС: Обясними са критиките на премиера относно КТБ
78540
Председателят на ВАС: Обясними са критиките на премиера относно КТБ
  • Председателят на ВАС: Обясними са критиките на премиера относно КТБ

Върховният административен съд не е забавил работата си по делото за лиценза на КТБ. В това беше категоричен председателят му Георги Колев преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

Кабинетът ще предложи служебен синдик в КТБ, Борисов иска бързо законови промени

Вчера премиерът Бойко Борисов отправи критика към върховния съд заради това, че все още не се е произнесъл по делото и призова НС да изпрати писмо до Висшия съдебен съвет, с което да припомни колко време правителството се опитва да назначи служебен синдик на КТБ.

Колев заяви, че съзнава сериозността на проблема и изрази готовност лично да участва в петчленния съдебен състав, който ще гледа делото.

Според председателя на ВАС критиката, отправена от Бойко Борисов, не е „чак толкова сериозна". Колев заяви обаче, че разбира колко сериозен и обществено значим е казусът с лиценза на КТБ. По думите му ВАС е разгледал общо 40 дела по подадени отделни жалби срещу лицензите - 28 от тях са влезли в сила, остават още 12. Делото, за което Борисов повдигна въпроса обаче, все още не е насрочено, тъй като тече процедура по размяна на книжа, обясни още Колев.

„Прочетох внимателно какво е било изявлението, не мисля, че имаше чак толкова сериозни критики. Осъзнавам сериозността на проблема. Ако трябва, лично ще разгледам делото, ще вляза и в състава", добави той.

В рамките на две-три седмици делото ще бъде разгледано от петчленен състав на съда, заяви още Георги Колев. От решението на делото във ВАС зависи блокирания процес в СГС за обявяване във фалит на банката.