Председателят на Kамарата на представителите на Чехия на визита у нас
Председателят на Kамарата на представителите на Чехия на визита у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Влиянието на световната финансова криза, както и чешкото председателство на Европейския съюз, са били сред темите, обсъдени от председателя на Народното събрание Георги Пирински и председателя на Камарата на представителите на парламента на Чешката република Милослав Вълчек.

След срещата си двамата направиха изявления. Вълчек отбеляза мерките, които чешката държава взима по повод на световната криза и че в чешкия парламент е внесен законопроект за увеличаване на горната граница на гарантирани влогове на гражданите от 25 000 евро на 50 000. Пирински е бил впечатлен, че в Чехия и частните фирми взимат мерки за противодействие на евентуални последици от кризата. Според председателя на българския парламент вниманието трябва да бъде насочвано "не само към правителството, а и към бизнеса".

Трябва да се върнем дълбоко в миналото, за да видим корените на сътрудничество между България и Чехия и да направим връзка с тази историческа традиция, каза Вълчек. Той отбеляза, че в чешката делегация има и бизнесмени, които водят преговори с българските си партньори. Имаме всички основания да обогатим и да издигнем на ново равнище както търговско икономическите, така и културните отношения, каза Пирински.

По-рано през деня чешките парламентаристи бяха приветствани в пленарната зала на Народното събрание. Следобед те ще се срещнат с ръководството на парламентарната комисия по външна политика. /БТА/