/ ThinkStock/Getty Images
Районната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу румънката, която блъсна еколозите Боян Петров и Андрей Ковачев на Е-79 миналото лято.
Инцидентът стана на 22 август в Кресненското дефиле. Жената пътувала с мъжа си и двете им деца с автомобил „Ауди А6“ с италиански регистрационни номера. 
 
Към 11.00 часа в района на местността „Османската чешма“, тя навлязла в участък с въведена временна организация на движението заради дейности по изграждане на автомагистрала „Струма“.
 
Въпреки поставените пътни знаци за ограничение на скоростта до 40 км/ч., забрана за изпреварване и светлинен източник, обвиняемата Фечея не се съобразила с тях и продължила да шофира със скорост 64 км/ч.
 
По същото време от дясната страна на пътя се движели алпинистът Боян Петров, еколозите Андрей Ковачев и Н. Недялков. Тримата  обследвали дефилето с цел извеждане на мерки за намаляване на въздействието върху биологичното разнообразие във връзка с проект за изграждане на автомагистралата. 
 
Румънка помете с кола алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев (СНИМКИ)

Управляваният от румънката автомобил наближил обследваната от еколозите стена и навлязъл в ляв завой. Жената загубила управлението над превозното средство и навлязла в пътния банкет, в резултат на което блъснала Петров и Ковачев. 
 
Лекарите от ВМА: Боян Петров явно има уникален организъм

Пострадалите били транспортирани по спешност първоначално в МБАЛ – Благоевград, а впоследствие в Военномедицинска академия в София, където претърпели редица операции.
 
От изготвената по делото автотехническа експертиза е установено, че причината катастрофата е управлението на „Ауди“-то със скорост над допустимата.
 
Боян Петров разказа за тежкия инцидент в Кресненското дефиле

В хода на досъдебното производство обвиняемата Фечея се признала за виновна и съдействала изцяло на разследващите органи. Предстои насрочване на делото от съда.