Боян Петров разказа за тежкия инцидент в Кресненското дефиле
Боян Петров разказа за тежкия инцидент в Кресненското дефиле / Darikradio.bg, архив

"Кресненското дефиле е смъртоносна точка и хората са част от черната статистика".

Това каза алпинистът Боян Петров, който се възстановява от тежкия инцидент, станал именно там.

Боян Петров и екологът Андрей Ковачев бяха ударени от автомобил в Кресненското дефиле. По-късно бяха откарани във ВМА, където бяха подложени на няколко операции.

Румънка помете с кола алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев (СНИМКИ)

„Аз съм със счупени крак, глезен, ребра, ключица, лопатка, кости в главата, кръвоизливи... множество травми на различни места. Изисква се време, за да стана отново активен", поясни Петров пред bTV. Той обясни, че не си спомня самия инцидент, както и първите дни в болницата.

"С Андрей преминахме през критичния период, най-тежките моменти вече са зад гърба ни. Предстои ни още една седмица престой във ВМА, за да станем отново хора", каза още алпинистът.

Лекарите от ВМА: Боян Петров явно има уникален организъм

„Преминавал съм дефилето над 120 пъти, познавам го отлично и никога не съм си помислял, че можем да попаднем с Андрей Ковачев в черната статистика. Все си мислехме, че опазването на животните е основата, на която градихме кампанията да махнем пътя оттам", каза още Петров.

Алпинистът допълни, че за първи път от над 13 години еколози и политици са на едно мнение за Кресненското дефиле и пътят да бъде изнесен оттам. „Премиерът Бойко Борисов, който ни беше на посещение, каза, че подкрепя напълно идеята, но да седнем и да се разберем с ресорните министри", допълни Петров.

"Животът ми до момента така се случва, че всички тези случки още повече ме амбицират да се справя с трудностите. Тази случка ще стане пресечна точка в живота ми, защото искам да дам още от себе си, искам този път да се махне от Кресна и да го направим по друг начин", каза алпинистът.

5000 лв. гаранция за румънката, блъснала Боян Петров и Андрей Ковачев

Боян Петров добави, че върховете ще се "отворят с още по-голяма сила" за него:

"Ще ми е нужен приблизително един месец, за да стъпя на крака си и още два месеца, за да започна да го натоварвам. После - още около три месеца за влизане във форма. Плановете ми за изкачване на Еверест напролет не са се променили, даже съм се амбицирал повече. Когато ми е трудно става още по-интересно", каза Петров.

Той обеща, че походите, които ще води като част от кампания на екоминистерството, ще се състоят с негово участие.