Правят СДОТО самостоятелна агенция към Министерски съвет
Правят СДОТО самостоятелна агенция към Министерски съвет / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Правят СДОТО самостоятелна агенция към Министерски съвет
64555
Правят СДОТО самостоятелна агенция към Министерски съвет
  • Правят СДОТО самостоятелна агенция към Министерски съвет

Правната комисия в парламента прие единодушно на първо четене промени в закона СРС-тата.

Измененията предвиждат специализирана дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) да излезе от МВР и да бъде самостоятелна агенция към Министерския съвет.
Внесените от БСП и ДПС промени налагат и промяна на името й - вместо СДОТО да се нарича държавна агенция „Технически операции" (ДАТО).

Вносителите смятат, че по този начин ще се пресече безконтролното подслушване и ще осуети злоупотребата с власт.

Идеята е председателят на ДАТО да се избира от парламента по предложение на премиера за срок от четири години, като директорът няма право да е член на политическа партия.

„Припомням че в миналото Народно събрание от ДПС предложихме законопроект за създаване на финансова връзка при прилагането на СРС-тата. Той беше подкрепен от ПГ на Коалиция за България и отхвърлен от мнозинството на ГЕРБ. Идеята е всеки заявител да заплаща за прилагането. Това, разбира се, е само принцип. Предлагаме този принцип да бъде записан в закона", обясни Христо Бисеров от ДПС, който е сред вносителите на законопроекта.

„Аз само поставям няколко въпроса, принципно подкрепяйки законопроекта - парламентът да избира както ръководителя на специализираната дирекция, така и състава на националното бюро, ако то остане. Дали в първия случай това няма да размие личната отговорност, защото изборът на оперативния орган от парламента като че ли намалява неговата персонална отговорност. И като въпрос за дискусията оставям този - дали това не е достатъчно да става по предложение на министър-председателя от Министерски съвет, ако се запази отделен орган за контрол който ще бъде избиран от парламента", уточни Янаки Стоилов от БСП.

„Приемаме, че това, което се предлага като решение за тези наболели проблеми, адекватно отговаря на очакванията и на нуждите. Това ме мотивира да подкрепим този законопроект на първо четене с пълното съзнание, че материята е сложна, деликатна, чувствителна и, разбира се, при приемането на конкретните текстове ще вземем отношение, така както повелява механизмът на създаване на нормативни актове и приемането им от парламента", посочи Явор Нотев от Атака.