/ БГНЕС
Два милиона лева отиват за ремонт на Националната библиотека
По време на днешното заседание в Министерския съвет правителството отпусна 7,5 млн. лв. за довършването на новия учебен корпус на УНСС.

Договорът за проекта е подписан през 2016 г. и е на стойност над 11 млн. лв., като 4,5 млн. лв. от тях са европейско финансиране по ОП „Региони в растеж“, а остатъка осигурява държавата

До отпускането на средствата на днешното заседание се стигна след среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на университета миналата седмица. Срещата беше по повод отворено писмо на УНСС, в което се посочваше, че сметките на висшето училище могат да бъдат запорирани заради неразплатени суми с фирмата-изпълнител на проекта.

Правителството решава за отпускането на 7,5 млн. лв. за УНСС

Новият 5-етажен корпус ще бъде с площ 8518 кв. м., като е предвидено да има четири аули, всяка от които за 250 студенти, четири зали за по 120 студенти, четири зали за по 80 студенти и четири зали за по 40 студенти, както и 19 преподавателски кабинета, заведение за хранене за студенти със 100 места и подземен паркинг.

Одобряваме трансфер за УНСС в София, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. Миналата седмица бяхме там в университета, изговорихме всичко. Нашият ангажимент е 7,5 млн. лв., каза той по-рано.

Правителството отпуска на Министерството на културата два милиона лева за ремонт на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", съобщи още премиерът в началото на заседанието на кабинета.

Сградата не е ремонтирана откакто е построена. Идва 24 май, така че да действат, каза Борисов.

Другата седмица Министерството на образованието и науката ще подготви проекторешение, с което да се дадат 20 милиона лева за училищни автобуси, информира министър-председателят.

С решение на правителството България ще кандидатства за седалище на Европейски орган по труда, днес обявяваме нашата кандидатура официално, каза още премиерът.
БГНЕС