Позицията за Косово вреди на националния интерес
Позицията за Косово вреди на националния интерес / снимкa: Sofia Photo Agency
Позицията на България на снишаване по отношение на Косово вреди на националния ни интерес, смята лидерът на ДСБ Иван Костов.

Не сме съгласни, че страната ни има позиция за Косово. Няма политически дебати по въпроса, с които да се разкрият всички плюсове и минуси, както и рисковете за България, коментира Костов. По думите му такава дискусия в парламента най-вероятно няма да се състои, докато не се разберат в Съвета на коалицията как да се процедира.

Позицията на БСП е лицемерна, социалистите казват, че ще признаят независимостта на Косово, след като се запознаят с конституцията на новата държава, а тя ще се пише от европейските експерти, добави Костов. България я няма в Косово в момента, а така се насърчават сръбските шовинисти, заключи по темата лидерът на ДСБ.

ДСБ ще зададат шест въпроса и питания към премиера Сергей Станишев по проблемите на здравеопазването заради неизпълнените му обещания след предишния вот на недоверие по тази тема. Защо една година след личния ангажимент на министър-председателя няма нова здравна стратегия е единият от въпросите на ДСБ.

Най-вероятно от 27 февруари тъмносините ще започнат събирането на подписи за създаването на временна анкетна комисия, която да проучи обстоятелствата около пътуването на министри от кабинета до Монако в края на миналата година.