/ БГНЕС, архив
Средно с 18% са повишени заплатите на служителите в регионалните здравни инспекции (РЗИ). Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ). Всички служители в 28-те структури на РЗИ ще получат увеличение на работните заплати, считано от 1 януари т.г. в съответствие с Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.
 
В някои РЗИ повишението ще надхвърли предвиденото, в зависимост от числеността на персонала. Повишението ще бъде изплатено на служителите заедно със заплатите за март. Данните на МЗ показват, че средно за страната служителите на РЗИ получават около 640 лв. на месец. В резултат на увеличението се очаква средната заплата да достигне 754 лв.
 
В бюджета на МЗ за 2018 г. са заложени средства и за увеличение на работните заплати на служителите в държавните психиатрични болници, в домовете за медико-социални грижи за деца, в Националния център по трансфузионна хематология и в регионалните центрове по трансфузионна хематология.
 
В центровете по трансфузионна хематология се очаква увеличение на възнагражденията средно с 11,5%; в държавните психиатрични болници - средно с 13%; в домовете за медико-социални грижи за деца - със 7%. През тази година се предвижда и увеличение на разходите за персонал на работещите в центровете за спешна медицинска помощ.