Повечето ВУЗ-ове у нас приемат с матури
Повечето ВУЗ-ове у нас приемат с матури / netinfo

Повече от половината от университетите у нас вече са взели решение да приемат студенти с резултатите от матурите, каза в Пловдив министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, който бе гост на Съвета на ректорите на висшите училища.

Министърът обяви още, че е дошъл на тази среща, за да помоли ръководствата и на останалите университети да го направят. Това трябва да стане най-късно до 12 февруари. Според него резултатите от матурите ще покажат реалното ниво на знания и подготовка на зрелостниците в различните училища, а учениците и преподавателите вече са разбрали, смята той, че матурите са в полза на образованието в България и най-вече в полза на знаещите деца.

За първи път тази година учениците ще имат право на избор при кандидатстване. Тези, които са изкарали ниска оценка на матурите ще могат да се явяват и на кандидатстудентски приемен изпит.

Според образователния министър и тези с оценка среден от матура могат да бъдат приети за студенти някъде, в зависимост от нуждите на ВУЗ-а. Работа ръководствата на висшите училища е да кажат по какъв ред ще се осъществява приема там.

Други новини от Пловдив