Точно в 10:00 ч. днес на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев връчи третия мандат на парламентарната група на "БСП за България".

Още в началото президентът поднесе голям букет червени рози на лидера на партията Корнелия Нинова по повод рождения й ден днес. Тя от своя страна му даде кутия бонбони, с която да се почерпят. 



Радев каза, че се е спрял на БСП в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност.

"След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство възлагам на вас да посочите кандидат за министър-председател. Във времена на силно политическо противопоставяне БСП съхрани диалога с всички партии, но и показа, че може да прави компромиси, да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно с идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре, както с новите, така и със старите политически формации", добави държавният глава и допълни, че се надява стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм да бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство. 

"Благодаря за доверието, разбираме тежестта на ситуацията, отговорността, която ни се възлага, ще направим всичко, което зависи от нас да има редовно правителство. Доказахме, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес. Ще търсим съгласие да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни", заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Румен Радев Корнелия Нинова трети мандат
БГНЕС

БСП Румен Радев трети мандат
БГНЕС


"Мисля, че все още има шанс за съставяне на правителство", това заяви Корнелия Нинова след срещата при президента. По думите й най-важното е да има план и очерта четири стъпки, които за момента предвиждат:

„Първо - днес ще решим кога свикваме Националния съвет, ще бъде тази седмица. Второ - на него ще искаме мандат с кои партии да преговаряме в парламента. Ние ще искаме мандат да преговаряме с всички.“

Като трета стъпка от левицата ще поканят на лидерска среща председателите на другите партии. „На нея да си изясним искаме ли да има правителство или си играем игрички и се прехвърля горещият картоф, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори. От тази среща зависи и четвъртата и следващите стъпки - ако постигнем някакво съгласие, което гарантира мнозинство, започваме да работим по задачите на това правителство, срок, състав“, обясни Нинова и допълни: „Мисля, че все още има шанс за редовно правителство. Ще бъде трудно, но не е невъзможно, трябва да опитаме“, категорична е тя.

Нинова обясни, че по време на преговорите ще търсят това, което ги събира, и което кризата в момента налага да бъде решено най-спешно - инфлация, цени, доходи, Планът за възстановяване и устойчивост, нов бюджет за тази година. „Има неща, които спешно трябва да се свършат, и които могат да ни обединят. Това ще търсим, а не нещата, които ни разделят“, посочи тя.

По думите ѝ БСП ще задържи третия мандат разумно време. „Но вътре президентът постави пред нас въпроса за приемането на закони в Народното събрание. Защото едно бързо разпускане на парламента би ни лишило, като държава, от много възможности“, уточни тя.

„Ако успеем да съставим кабинет, нямаме никакво намерение да продължим политиките на служебния кабинет. Ние имаме основателни критики към него, що се отнася до неравенства, замразяване на доходи, неприемането на бюджет в тази криза, ръста на цените, инфлацията. Имаме и своите разминавания по отношение оръжията за Украйна, както и вторите самолети“, заяви тя и допълни, че едно редовно правителство не е длъжно да следва политиките на служебния кабинет.

Нинова завърши с цитат от поговорка: „Когато дойдат трудни времена, решението е в това да имаш търпение“.

Корнелия Нинова букет
БГНЕС

Корнелия Нинова букет
БГНЕС

Това е последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-то Народно събрание по Конституция, след като първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха.

При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер проф. Николай Габровски събра само 115 гласа подкрепа при гласуването на проектокабинета му в парламента. Вторият мандат, връчен на "Продължаваме Промяната", бе върнат неизпълнен на президента, след като от партията не успяха да съберат подкрепа в Народното събрание.

Когато Румен Радев посочи партия, тя има недефиниран изрично в конституцията срок, за да излъчи претендент за министър-председател. Парламентарната практика все пак предвижда това да отнеме отново до седмица, в която текат политически преговори за подкрепа и в рамките на този период да е ясно ще има ли редовно правителство, или не.

Според конституцията, когато не се постигне съгласие за образуване на правителство и при третия мандат, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Основният закон казва още, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.