/ БГНЕС
Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на политическа партия "БСП за България" в понеделник. Реакциите след решението на държавния глава не закъсняха. 

От "Български възход" обявиха, че биха участвали в разговори за съставяне на мнозинство, ако бъдат поканени.

От "Български възход" настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани отговорности и механизми за взимане на решения.

"Пожелаваме успех на БСП в нелеката задача за съставяне на правителство в настоящата политическа ситуация. Ние, от политическа партия „Български възход“, сме последователни в действията си и ще направим каквото зависи от нас, за да има редовен кабинет, защото това е национално отговорното поведение. Ако бъдем поканени на разговори, ще участваме конструктивно и ще подкрепим усилията за постигане на съгласие. Позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение, с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена", се казва в позицията на "Български възход", цитирана от БНТ.

Няма особено големи шансове БСП да състави редовно правителство с третия мандат и да отговори на ключовите пред България предизвикателства. Тезата разви Надежда Йорданова от “Демократична България”(ДБ) преди да стане ясно, че президентът Румен Радев връчва третия мандат на БСП, се посочва в съобщение от пресцентъра на ДБ.

По думите на Йорданова органите на трите партии в ДБ ще решат как да процедират. “С БСП имаме много сериозни различия по отношение на войната в Украйна и мерките, необходими за ограничаване на руското влияние в България. Едва ли бихме подкрепили управление с техен мандат”, заяви народният представител, цитирана в информацията.

Бившият правосъден министър смята още, че ново отлагане на реформите, нужни за присъединяването на България към Шенген и еврозоната, както и за усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, може да се окаже фатално. “Шенген е от изключително значение за довършване на интеграцията на България. Без дълбока реформа на прокуратурата и без отчетност на главния прокурор, няма как да се присъединим. Реформите трябва да се случат сега, защото вече сме натрупали сериозно забавяне”, предупреди тя. Според нея за България е особено важно да бъде част от клуба на онези държави-членки, които взимат най-значимите икономически решения в Европа.

От ПП също коментираха темата. "С „БСП за България“ тепърва ще седнем на разговори, ако ни поканят. Трябва да се обединим около политики". Това коментира пред журналисти депутатът от „Продължаваме Промяната“ Никола Минчев по повод решението на президента Румен Радев да връчи третия мандат за правителство на „БСП за България". Надявам се, че ще ни поканят на разговори и чак тогава ще можем да говорим за подкрепа, допълни Минчев.

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че в понеделник президентът ще връчи на парламентарната група на „БСП за България“ мандат за посочване на кандидат за министър-председател. 

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от президента на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание не бяха реализирани.

С връчването на третия мандат на БСП драстично намаляват шансовете за съставянето на правителство. Това беше един от вариантите, при който със сигурност кабинет в рамките на този парламент ще бъде тотално саботиран от страна на Президента“. Това заяви политологът доц. д-р Стойчо Стойчев минути след като стана ясно, че утре президентът ще връчи третия мандат на БСП за България.

Президентът обяви на коя партия ще връчи третия мандат


Стойчев предполага, че Радев целенасочено не връчва мандата на ДБ заради скандала с криптобанката Nexo.

Декларирана подкрепа около БСП за сега няма, не вярвам и да се събере. За разлика от БСП, обаче, подкрепа от страна на ГЕРБ чрез Борисов беше дадена за ДБ, очакваше се от ПП да окажат подобен тип подкрепа без участие в кабинета, но така или иначе скандалът с NEXO ги изпревари и се получи много удобно сега за Радев да връчи мандата на БСП. Разбира се, той може да се позове на аргументите, че социалистическата партия е тази, която го е направила президент, но реално Румен Радев иска да управлява еднолично страната още 5 месеца“, обясни още Стойчев.

Политическо самоубийство за ГЕРБ би било, ако партията на Борисов подкрепи експертно правителство, издигнато от БСП.

„През времето, когато управляваше кабинетът "Петков" може би най-съдържателният принципен аргумент на ГЕРБ беше, че ДБ и ПП легитимират БСП във властта, че коалицията с БСП при тях е порочна, че тя нарушава евроатлантическата ориентация на страната. В момента ако подкрепят кабинет на БСП - било то чрез министри, или чрез формална подкрепа, същите тези аргументи ще бъдат изпратени към тях самите. Собствените избиратели на ГЕРБ по-трудно биха преглътнали подкрепа на БСП, отколкото на ДБ“, заяви Стойчев. „Все пак подкрепата за ДБ се аргументираше чрез общото членство в Европейската народна партия, през общите идеологически ценности, неща които няма как да бъдат същите по отношение на БСП“, поясни политологът Стойчо Стойчев. 

Преди да стане ясно, че третия мандат отива при БСП, Делян Добрев от ГЕРБ коментира пред БНР шансовете за съставяне на правитество. 

Относно третия мандат - според него, ако той бъде връчен на БСП, шансът за съставяне на правителство е нулев, докато най-големи са шансовете при "Демократична България". 

„Традиционно, вече за четвърти път БСП получава третия мандат за съставяне на правителство, съвсем традиционно най-вероятно няма и да го изпълни, защото партията беше най-малко решителна за съставянето на кабинет“. Това заяви в интервю политологът Страхил Делийски, след като стана ясно, че президентът Румен Радев утре ще връчи третия мандат на БСП за България.

"Демократична България", ДПС, "Български възход", дори и "Възраждане" вече дадоха заявки, че ако получат мандата, ще направят кабинет. „БСП бяха единствените най-малко решителни. Нека, обаче, да видим как президентът ще мотивира това свое решение“, заяви още политологът.

По думите му БСП ще понесат най-малко политически "поражения", ако не успеят да съставят правителство.

„Един мандат, даден на "Демократична България", щеше да накара партията да се помири с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, и това щеше да им се отрази негативно при следващи избори. Един политически обречен казус с третия мандат защо пък да не го обере БСП – това също е възможен прочит“, обясни още политологът.

Делийски, обаче, изрази съмнение в тезата президентът Радев да е взел решението да връчи мандата на БСП, за да удължи живота на служебния кабинет. „Все пак това са възможностите на българските политически субекти. В този смисъл не виждам нищо необичайно и нищо фатално. Нека обаче да не забравяме ниското доверие на обществото в управляващите в момента, защото която и политическа сила да беше получила третия мандат, тя щеше да се ползва с не повече от 3% от всички имащи право на глас, това също е ключово и ни убягва от анализа. Така че който и да получи мандата, той ще бъде изключително непредставителен от гледна точка на обществото, това е и големият проблем. Ако една партия ще прави правителство с 2 - 3% обществено доверие, то по-добре да не прави изобщо“, допълни още Страхил Делийски. 
БГНЕС/БНР/БНТ/Нелли Желева, БТА