/ БГНЕС
За поредна вечер майки на деца с увреждания и граждани, които ги подкрепят, се събраха на протест с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Както и предишните дни, протестът започна в 17:30 ч. пред Министерски съвет. Проявата на недоволство премина спокойно и приключи малко преди 20.00 часа. Днес шествието на протестиращите премина по бул. "Цар Освободител", стигна до парламента, където се чуха скандирания "Оставка" и се върна пред Министерския съвет.

протест майки
DarikNews.bg

За кратко бе блокирано движението на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски" при Софийския университет. Трафикът бе спрян за 10-15 минути, след което бе възстановен. Нямаше напрежение по време на протеста, той премина спокойно, а организаторите се заканиха, че и утре ще се съберат пред Министерския съвет, за да поискат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

протест майки
DarikNews.bg

Протести с искане за оставка на Симеонов
 
На протеста за подкрепа дойде и певицата Мариана Попова. Тя призова всички българи да дойдат и да подкрепят също, защото „всяко дете е дете на България и не могат да бъдат делени“.
 
До напрежението се стигна след изказване на Симеонов, в което той нарича майките „кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд“. По-късно той обясни, че смисълът на изказването му е бил, че с децата с увреждания се спекулира, дори и след като правителството приело законопроект и удовлетворило всички искания на майките. И заяви, че в семейството му има човек с тежка инвалидност, за когото полага грижи, „но никога няма да изкара на показ, за да постигне политическа цел“.

Депутатите приеха единодушно и Закона за личната помощ
 
Последва извънреден брифинг, на който той призова организаторите на контрапротест в негова защита да се откажат от тази инициатива. Симеонов призова инициаторите на протестната инициатива да се откажат от нея, тъй като той се чувствал уверен в това, което върши и не приема средствата на уличния натиск, които по думите му водят до блокиране на движението и затваряне на улици в столицата.

Валери Симеонов: Поднасям своите извинения на всички обидени (ВИДЕО)
 
След проведен Коалиционен съвет на Патриотите, пък, вицепремиерът Валери Симеонов излезе и поднесе своите извинения. „Поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване“, каза Симеонов и допълни: „По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било“.

За Валери Симеонов темата с оставката е вече приключена

След това той заяви, че не чувства морална необходимост да подаде оставката си.