/ БГНЕС
За Валери Симеонов темата с оставката е вече приключена
99425
За Валери Симеонов темата с оставката е вече приключена
  • За Валери Симеонов темата с оставката е вече приключена
Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че не чувства морална необходимост да подаде оставката си, дори след обявеното от ГЕРБ предложение, с което социалният министър ще запази председателското място в Съвета за интеграция на хората с увреждания, вместо то да бъде дадено на ресорния вицепремиер според новия закон за хората с увреждания.

За Симеонов темата с оставката е вече приключена.

„До настоящия момент този съвет за хората с увреждания се ръководеше от министър Петков - от министъра на труда и социалната политика, аз съм присъствал тогава, когато е имало нужда, когато той ме е канил или, когато съм преценявал и ще имам това право и за в бъдеще. Но искам да ви информирам, че въпросните хора, за които говорите, майки, които водят няколкомесечен протест и към настоящия момент не са членове на този съвет, но за мен другата тема е приключена вече”, коментира Симеонов.

ГЕРБ предлага социалният министър да остане председател на Съвета за хората с увреждания

По-рано днес депутатът Светлана Ангелова съобщи, че ГЕРБ ще предложи социалният министър да остане председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
 
В проекта е заложен текст, който предвижда съветът да се председателства от ресорен вицепремиер, вместо както е сега - от министъра на труда и социалната политика. В момента ресорен вицепремиер е Валери Симеонов, срещу когото има протести и искане за оставка. По думите на Ангелова ежедневната, оперативна работа на министъра е да съблюдава всички политики, включително и политиката за хората с увреждания.

Ден четвърти: Майки и граждани излязоха на протест

В същото време протестът на майките на деца с увреждания продължава вече пети пореден ден. Те продължават да настояват за оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради исказването му, в което ги описа като „кресливи жени” с „уж борни деца”. По-късно той обясни, че смисълът на изказването му е бил, че с децата с увреждания се спекулира, дори и след като правителството приело законопроект и удовлетворило всички искания на майките.
 
Последва извънреден брифинг, на който той призова организаторите на контрапротест в негова защита да се откажат от тази инициатива, тъй като той се чувствал уверен в това, което върши и не приема средствата на уличния натиск, които по думите му водят до блокиране на движението и затваряне на улици в столицата.
 
Валери Симеонов: Поднасям своите извинения на всички обидени (ВИДЕО)

След проведен Коалиционен съвет на Патриотите, пък вицепремиерът Валери Симеонов излезе и поднесе своите извинения. "Поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване“, каза Симеонов и допълни: "По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било".