/ БГНЕС
Правителството преодоля и третия вот на недоверие към кабинета. Мнозинството в пленарната зала потвърди подкрепата си към кабинета „Борисов“ 3. Внесеният от БСП вот беше на тема здравеопазване, а мотивите на левицата са, че в този сектор правителството се е провалило. Социалистите получиха подкрепата единствено от ДПС. ГЕРБ, Обединени патриоти, ВОЛЯ и двама независими депутати осигуриха 133 гласа в подкрепа на кабинета.

Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството

И днешният пленарен ден не мина без скандали. Но не заради вота на недоверие към кабинета, а заради думите на вицепремиера Валери Симеонов към майките на деца с увреждания. Преди да се гласува вота на недоверие към правителството, от левицата поискаха в пленарната зала да бъде изслушан Валери Симеонов. Мнозинството отхвърли това искане, но на трибуната се чуха различни изказвания по тази тема.

Валери Симеонов: Поднасям своите извинения на всички обидени (ВИДЕО)
 
„Искането за изслушване на Валери Симеонов не е продиктувано от желанието за пореден път да чуем цинизма на един лишен от морал и ценности човек. Никой не желае да се задълбочава и върху изясняването на т.нар. семейни отношения при патриотите. Не искам да се занимаваме и с коалиционния параван, зад който се крият от ГЕРБ“, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

„БСП е национално отговорна партия и искането за изслушване е заради необходимостта институцията, която Валери Симеонов представлява да бъде заставена да покаже дали е адекватна на кризите, в които се намираме“, допълни Стойнев.

Драгомир Стойнев
БГНЕС

Валери Симеонов няма да подаде оставка
 
„Само да кажа, че стъпките, които изпълнява правителството по поетите управленски ангажименти е минималната работна заплата ежегодно да се увеличава и тя ще стане 560 лева от 2019 г. Тук не искам да коментирам за това, което направихме в сферата на образованието и увеличението, което ще получат българските учители от 1 януари 2019 г. в размер на 20% , а цялата бюджетна сфера с 10%. Това са политики, които прави правителството и ще продължи да прави, защото ние сме поели ангажимент за 4-годишно управление и това, което ние можем да направим, е тези политики да стигат до хората“, каза от своя страна Цветан Цветанов от ГЕРБ.

БГНЕС

Валери Симеонов: Не смятам, че стабилността на правителството зависи от моята оставка
 
От ДПС и Воля също взеха отношение по темата.
 
Ние от ДПС искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов. В началото говореше за майките роми. За подобно поведение от Съвета на Европа посочиха фашистки партии в българския парламент. За цитираното изказване беше осъден за ксенофобия и език на омразата от българския съд. После беше тупането по гърдите след позорното му поведение на границата с възрастна жена. После пък беше заплашването на журналисти чрез официалния сайт на Министерския съвет. Всеки път премината червена граница “, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.
 
Предупреждението при създаването на правителството беше неглижирано. Следващите ни предупреждения също. Дойде ред на последното изявление - брутално, цинично, показващо истинското лице на най-уродливото съчетание на облечен с власт. За майки на болни деца, пред които всеки човек и властник би трябвало да изпитва респект за стоицизма, за героизма, за любовта, за хуманността, за вярата и надеждата. Един вицепремиер изрече най-ужасните думи, които могат да се изрекат и отсъди не просто себе си, нанесе щети на държавата“, допълни още Карадайъ.

БГНЕС

Правителството не трябва да пада, смята Красимир Каракачанов

ВОЛЯ поиска оставките и на двамата вицепремиери от квотата на „Обединени патриоти“ – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.
 
В декларация от името на парламентарната група лидерът на партията Веселин Марешки осъди изказването на Симеонов по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания, присъедини се множеството искания за неговата оставка.

„През последните няколко дни станахме свидетели на едно уродливо, извратено опитвам се да бъда максимално внимателен, но хората, които се изказват, използват тези думи. Дори вчера самият вицепремиер сам се определи, като каза „вие за изрод ли ме смятате“. Така че аз няма как да употребявам други думи, когато сме свидетели на такова поведение, с което се засягат не само майките на деца с увреждания, но и всички майки на всички деца, включително и тези, които имат щастието да са родители на здрави деца. Всички те са свети и никой няма правото да се държи по този начин към нито една жена, станала майка и към нито едно дете в тази държава“, допълни от своя страна Марешки.

БГНЕС

Той поиска обаче от поста да си тръгне и Каракачанов. Причината – лидерът на ВМРО е единственият, който изрази подкрепа за Симеонов.
 
„Ние бяхме подведени, че в конструкцията на правителството са не имената, а програмата. Няма ли достойни хора в НФСБ и ВМРО, които да застанат на тези позиции“, попита Марешки.