/ Александра Димитрова, Дарик радио
Ден четвърти: Майки и граждани излязоха на протест
99406
Ден четвърти: Майки и граждани излязоха на протест
  • Ден четвърти: Майки и граждани излязоха на протест
За поредна вечер майки на деца с увреждания и граждани излязоха пред Министерския съвет с искане за оставката на Валери Симеонов. Протестиращите майки обявиха, че протестните им действия ще продължат, докато вицепремиерът не се оттегли от поста.
 
Протестът за тази вечер приключи около 20 часа. Той започна в 17:30 - часът, който е определен още в началото на протестите в понеделник и остава и за утре. Днес стана ясно, че протестите ще продължат включително и през събота и неделя и така, докато вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставката си.

Майките на деца с увреждания протестират поредна вечер
 
Протестът започна на обичайното място пред Министерски съвет. Около 19 часа обаче започна кратко шествие до кръстовището на бул. "Мария Луиза" и "Тодор Александров", където около 300 души спряха движението за около 30 минути. Майките са категорични, че всеки ден оттук нататък ще има проява на гражданско неподчинение, а по какъв начин ще бъде проявено то ще се планира в самия ден.
 
В началото около 100-на души дойдоха да подкрепят протестиращите майки на деца с увреждания. По-късно обаче броят на хората драстично нарасна. Протестът прерасна и в кратко шествие. Заради затварянето на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и "Тодор Александров" бяха предизвикани задръствания, но нямаше недоволстващи шофьори.
 
Протестиращите скандираха “оставка”, както и “всеки ден ще е така до оставката” и “Валери е позор”, развявайки черни знамена. Майките са категорични, че нищо освен оставката на вицепремиера Валери Симеонов не би могло да сложи край на протестите.

Валери Симеонов: Поднасям своите извинения на всички обидени (ВИДЕО)

протест майки и граждани
Александра Димитрова, Дарик радио

До напрежението се стигна след изказване на Симеонов, в което той нарича майките „кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд“. По-късно той обясни, че смисълът на изказването му е бил, че с децата с увреждания се спекулира, дори и след като правителството приело законопроект и удовлетворило всички искания на майките. И заяви, че в семейството му има човек с тежка инвалидност, за когото полага грижи, „но никога няма да изкара на показ, за да постигне политическа цел“.

Последва извънреден брифинг, на който той призова организаторите на контрапротест в негова защита да се откажат от тази инициатива. Симеонов призова инициаторите на протестната инициатива да се откажат от нея, тъй като той се чувствал уверен в това, което върши и не приема средствата на уличния натиск, които по думите му водят до блокиране на движението и затваряне на улици в столицата.
 
След проведен Коалиционен съвет на Патриотите, пък, вицепремиерът Валери Симеонов излезе и поднесе своите извинения. „Поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване“, каза Симеонов и допълни: „По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било“.