/ БГНЕС
Седми ден протести с искане за оставка на Симеонов
99456
Седми ден протести с искане за оставка на Симеонов
  • Седми ден протести с искане за оставка на Симеонов
За седма поредна вечер майки на деца с увреждания и граждани, които ги подкрепят, се събраха на протест с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Както и предишните дни, протестът започна в 17.30 ч. пред Министерски съвет (МС).
 
Малко преди 19 часа бул. "Дондуков" беше блокиран, а екипи на Пътна полиция регулираха движението. След това протестът премина в шествие по бул. "Витоша". След като протестиращите преминаха по булеварда, се върнаха пред Министерски съвет, където в 20 часа недоволните започнаха да се разотиват.

Майките на деца с увреждания хвърлиха жълти стотинки пред вратата на МС, с които по техни думи вицепремиерът Валери Симеонов да си купи еднопосочен билет за родния си град Бургас и да напусне властта.

седми протест
БГНЕС

До напрежението се стигна след изказване на Симеонов, в което той нарича майките „кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд“. По-късно той обясни, че смисълът на изказването му е бил, че с децата с увреждания се спекулира, дори и след като правителството приело законопроект и удовлетворило всички искания на майките. И заяви, че в семейството му има човек с тежка инвалидност, за когото полага грижи, „но никога няма да изкара на показ, за да постигне политическа цел“.
 
Валери Симеонов призова инициаторите на протестната инициатива да се откажат от нея, тъй като той се чувствал уверен в това, което върши и не приема средствата на уличния натиск. А след Коалиционен съвет на Патриотите вицепремиерът се извини: „Поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване. По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било“. А в петък той заяви, че не чувства морална необходимост да подаде оставката си.

седми протест
БГНЕС

седми протест
БГНЕС