/ БГНЕС
Полицията пази „потенциални жертви“ на издирвания Стоян Зайков
101592
Полицията пази „потенциални жертви“ на издирвания Стоян Зайков
  • Полицията пази „потенциални жертви“ на издирвания Стоян Зайков
Осми ден продължава издирването на заподозрения за две убийства в Костенец Стоян Зайков.

Няколко души в града са поставени под полицейска охрана и са преместени от домовете им от съображения за сигурност, каза пред журналисти в Народното събрание вътрешният министър Младен Маринов. Има основания да се смята, че те са застрашени от действия на издирвания, посочи Маринов и уточни, че някои от тях са били в конфликтни отношения със заподозрения, а други са роднини на убитата бивша приятелка на Зайков.
 
Повече от седмица Костенец е под блокада, няма следа от Стоян Зайков

Той обясни, че "работата върви в няколко посоки - операция по непосредствено издирване на евентуалния извършител и лицето, което се укрива Зайков".
 
Другата посока са оперативно-издирвателни мероприятия - анализ на информация, работа с лица, които евентуално биха попаднали в графата "застрашени", към определени лица вече са предприети съответните мерки за защита, някои дори са делокализирани, така че да гарантираме тяхната сигурност, допълни министърът. В момента се извършва по-мащабна полицейска операция в Костенец, отбеляза Маринов.

Заподозреният за двете убийства в Костенец набелязал нови жертви?

Вътрешният министър потвърди, че домът на братовчеда на Зайков - Валентин Петров, който пет дни след първото убийство, бе намерен мъртъв у тях, не е проверен от полицията преди убийството. Полицаите не са били допуснати от Петров, за това са проверени само селскостопански постройки около къщата, до които е имало достъп.
 
Хората помагат на полицията в търсене на убиеца от Костенец

Министърът посочи, че се работи с екип психолози, които на база на постъпващата информация правят психопрофил на лицето. Затова не е изключено и се проверява възможността Стоян Зайков да е напуснал Костенец и района. Още при първото убийство той е обявен за общодържавно издирване, всички гранични пунктове са предупредени, в готовност са, до този момент няма данни Зайков да е напуснал страната, увери Маринов.

Полицейската операция в Костенец по издирването на Зайков продължава.