/ БГНЕС
Полицаите ще откажат полагането на извънреден труд, ако вътрешното министерство не заплати дължимите суми за последното тримесечие. Това предупреди заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов. За „Дарик“ той обясни, че към този момент много униформени все още не са получили компенсация за изработени над 100 извънредни часа около охраната на изборите и визитата на папата. От синдиката настояват още цената на нощния труд да се покачи от 25 стотинки на лев на час.

Полицаи и надзиратели излизат на национален протест на 5 юли
 
Миналата година служителите на полицията в София са работили по охраната на над 65 000 мероприятия. Само за един ден, в една административна област, пожарникарите са реагирали на над 200 сигнала във връзка с лоши метеорологични условия. От полицейския синдикат са категорични, че този труд не е безплатен и няма да допуснат повече компромиси:
 
„Ние сме длъжни да се явяваме на повиквания, те са длъжни да изплатят всеки положен час. Някой лошо съветва господин Маринов, че ние би трябвало да се явяваме винаги! Да, ние трябва да се явяваме при повикване, но това не е безплатно и този, който го внушава на министър Маринов, е един лош съветник“.
 
В навечерието на професионалния празник на полицаите Кузманов е категоричен, че настроението сред униформените не е никак празнично. По повод думите на вътрешния министър Младен Маринов, че проблемът със заплащането на нощния труд може да бъде решен едва в бюджета за следващата година, Кузманов предупреди:
 
Има неизплатен извънреден труд за последното тримесечие в различни размери. Колегите би трябвало да подпишат декларация, че са съгласни да полагат над тези часове. Имаме законово право, обаче, да откажем полагането на този труд и ако отношението на Министерство на вътрешните работи и на Министерството на финансите продължава да бъде такова, вероятно ще се възползваме от това си право. Искам да подчертая изрично, че при използване на това наше право, ние не можем да бъдем дисциплинарно наказани. В края на краищата човешките възможности имат някакви граници. След като срещаме такова неразбиране по отношение на заплащането на положен вече извънреден труд, ние може би ще се възползваме от правото си да призовем нашите членове да откажат полагането на извънреден труд над 70 часа. Каквито и да са последиците от тези наши действия, те ще са вследствие на действия на нашите ръководители“, посочи Кузманов.
 
На фона на официалните тържества, които вътрешното министерство организира по случай празника на полицията днес, униформените от СФСМВР ще протестират пред Министерския съвет с настояване исканията им да бъдат чути незабавно.