/ БГНЕС
На национално съвещание на ръководството на МВР днес бяха представени резултатите от успешни акции срещу телефонните измами. На 18 април беше разбита най-голямата досега група за „ало“ измами. Над 25 българи бяха задържани в операцията, която полицията нарече „Ринг Ринг“.
 
Ден след спецоперацията МВР публикува кадри от момента на арестите у нас и в северната ни съседка.

Акция срещу „ало“ измамници в Горна Оряховица
 
 

Разбитата престъпна група от „ало“ измамници е действала на територията на България и Румъния от началото на 2017 година до разбиването ѝ при операцията в Горна Оряховица преди дни. Престъпниците са лъгали хора за 2 млн. лева, стана ясно на работно съвещание на МВР в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов.
 
Престъпната група е действала и е провеждала обажданията от Румъния. В схемата са участвали 25 души, 9 от тях са криминално проявени и осъждани. На 5 от тях има издадени европейски заповеди за арест. Голяма част от „ало“ измамниците са били в роднинска връзка, включително и „мулетата“, които са пренасяли парите от жертвите до групата.

В Шуменско дадоха над 300 000 лева на ало измамници за година

БГНЕС

БГНЕС

При акцията на полицията са проверени 17 адреса в България и Румъния, иззети са 133 мобилни апарата и 137 сим карти.

ало измами
МВР, пресцентър

На територията на Румъния групата е настанявана в хотели, къщи за гости, откъдето са правени стотици хиляди обаждания на територията на България.

МВР инспектор: Над 8 млн. лева са придобили телефонните измамници за година
 

МВР предостави и графики, показващи роднинските връзки между задържаните и как точно са ставали „ало“ измамите:

ало измами схеми
МВР, пресцентър

ало измами схеми
МВР, пресцентър

Заместник главният прокурор Иван Гешев заяви, че след разбиването на операцията не е имало нито едно обаждане на „ало“ измамници от Румъния за България.
 
Над 8,4 млн. лева са щетите от телефонни измами за миналата година. Тогава са били регистрирани 1097 измами, като от тях са разкрити 201; най-много са в районите на София и Варна. От началото на тази година щетите са над 2 млн. лева при 285 регистрирани измами.

Иван Гешев: При спецакцията в Горна Оряховица е разбита група за „ало“ измами

БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че е необходим системен подход срещу телефонните измами. Но размерът на щетите и спецификата на пострадалите, уязвими хора, показва, че трябва да се полагат усилия за превенция.
 
Прокуратурата и МВР започват информационна кампания с цел превенция от телефонни измами, чиито жертви обикновено са най-уязвимите групи от населението.

ало измами
МВР, пресцентър

БГНЕС, БТА, Фокус