първа помощ курс
първа помощ курс / iStock/Getty Images
В сравнение - в Европа 56% от оказаната първа помощ при сърдечен арест е от случайни свидетели
Под 20% от българите оказват първа помощ преди пристигането на медицински екип, на първо място в тази статистика са скандинавските държави. Това съобщи д-р Милен Бонев, завеждащ отделението по кардиология и реанимация на „Аджибадем Сити клиник“ на конференцията „Разработване на пътна карта за внедряване на програма за ранна дефибрилация на територията на Столична община“ за период 2022 -2050 г., която се състоя в Столичния общински съвет (СОС).

Организатор на инициативата е фондация „Първите три минути“. Тя се осъществява по проект с финансовата подкрепа на Столичната община, в рамките на програма „Европа“ 2021. Проектът беше представен от проф. д-р Иво Петров – общински съветник и национален консултант по кардиология и инвазивна кардиология, в присъствието на председателя на СОС Георги Георгиев и директора на Столичния инспекторат Ивайло Иванов.

Д-р Милен Бонев каза, че в Европа 56 процента от оказаната първа помощ при сърдечен арест е от случайни свидетели. При 28 процента от случаите са използвани автоматизирани външни дефибрилатори.  Общо 75 процента от европейските държави имат регистър за дефибрилатори със съответните мобилни приложения за тяхното локализиране, информира специалистът. Той каза, че средно за Европа времето за извършване на първата дефибрилация от медицински екип е 11 минути, като след третата минута вероятността за оцеляване е много малка.

В 29 държави се събират данни за внезапните сърдечни арести, като България не поддържа такава статистика, посочи Бонев. Проучвания показват, че използването на дефибрилатор при сърдечен арест покачва преживяемостта с 49 до 75 процента, съобщи той.

Поставиха дефибрилатори за първа помощ в метрото (СНИМКИ)

Бонев обясни, че подвижният дефибрилатор представлява автоматична система, която разпознава животозастрашаващи аритмии и е разработен за хора, които нямат медицинско образование. Апаратът е компактен, лесен за употреба и е подходящ за поставяне на всякакви места. Той подава гласови команди, които инструктират ползвателя за стъпките, които трябва да предприеме, използвайки апарата, каза д-р Милен Бонев. 

Проф. Иво Петров отбеляза, че програмата за ранна дефибрилация е една огромна отговорност и мисия на различни медицински специалисти. Той каза, че се работи по създаването на национален съвет по кардио-пулмонална ресуцитация, което представлява извършване на сърдечен масаж и изкуствена вентилация. Петров каза, че 60 процента от общата смъртност у нас е в резултат от сърдечно-съдови заболявания. 

Марияна Манушева, председател на фондация “Първите три минути”, посочи, че по проекта на Столичната община ще бъдат проучени успешните практики по дефибрилация в Европа и света и интегриране на отделните стъпки в рамките на дългосрочната стратегия за развитие на София до 2050 година. Първата крачка е онлайн и практическо обучение на служители на общинската администрация, като до момента в Столичния инспекторат са обучени общо 48 служители. Манушева призова в обученията да се включат и други институции в София. Тя съобщи, че до момента в столицата има поставени около 400-500 подвижни дефибрилатори, предимно в корпоративния сектор.
БТА