Плевнелиев и Борисов са най-одобряваните политици през април
Плевнелиев и Борисов са най-одобряваните политици през април / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов са с почти равни рейтинги начело на класацията на най-одобряваните български политици за април, сочат данни на НЦИОМ от национално представително проучване, направено между 30 март и 6 април сред 1000 души.

И през април Кристалина Георгиева продължава да бъде най-одобряваният политик, заемащ пост извън страната - с 68,9% рейтинг. От НЦИОМ отново уточняват, че нагласите към българския еврокомисар не бива да служат за механично сравняване на оценките за дейността на Кристалина Георгиева с тези на действащите в България политици.

Росен Плевнелиев има одобрението на 51,7 на сто. С почти идентичен резултат е премиерът Борисов, одобряван от 51,4%. Премиерът продължава да бъде и най-харесваният лидер на партия от собствения й електорат - сред 92% от симпатизантите на ГЕРБ. 42 на сто от българите одобряват едновременно президента и премиера.

Плевнелиев и Борисов са найодобряваните политици през април
netinfo

Следващите места в класацията заемат вицепремиерът Цветан Цветанов (42,7 на сто) и министърът на земеделието Мирослав Найденов (41,2%). След тях с равен дял одобрение са Меглена Кунева и Георги Първанов с по 41% рейтинг. Първанов губи 3% от одобрението си в сравнение с февруари.

Меглена Кунева печели най-много симпатии не само сред левите избиратели - одобряват я 47 на сто от тях, но и сред симпатизиращите на ГЕРБ и на ДПС - одобряват я около 40 на сто от симпатизантите на ГЕРБ и 43% от избирателите на ДПС. Кунева е особено популярна сред жените, сред хората на възраст между 30 и 60 години, както и сред живеещите извън столицата.

Следващ в класацията е външният министър Николай Младенов, който, независимо от високото одобрение за работата си - 39,6 на сто, добавя 6% неодобрение за дейността си през изминалия месец.

Расте популярността на министър Лиляна Павлова - 39,1 на сто. Откакто е министър на регионалното развитие, тя е повишила три пъти одобрението за работата си и е министърът с най-бързо растящ рейтинг. Тя е един от министрите, които се ползват с най-голямо одобрение сред заетите в сферата на частния бизнес, както и с растяща подкрепа сред избирателите на ГЕРБ - одобряват я 60 на сто от тях.

Сред първите 10-има се нарежда и министърът на културата Вежди Рашидов с 38,4 на сто одобрение. Вицепрезидентът Маргарита Попова също попада в класацията с 37,8 на сто рейтинг. Одобрението за работата на вицепрезидента през април е с десет пункта по-високо от неодобрението.

Плевнелиев и Борисов са найодобряваните политици през април
netinfo


Сред министрите, които добавят одобрение от началото на годината, през този месец се нарежда и Тотю Младенов. Той обаче все още е сред министрите с все още високо неодобрение. Лиляна Павлова, Мирослав Найденов, Николай Младенов и Свилен Нейков са членовете на кабинета, одобрението за работата на които е по-висок дял от неодобрението.

Министрите, които оглавяват тежките и проблемни сфери - финансите и социалната политика, и през април са с най-високо неодобрение в кабинета.

Сергей Станишев продължава да е най-одобряваният лидер на парламентарна група, следван от Красимир Велчев. С 3 на сто нараства одобрението към Мартин Димитров.