"Относно появилите се твърдения, че ръководителите на службите за сигурност се съгласуват с чужди държави, чужди служби и посолства искам да заявя, че назначаването на председателя на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура, и тази процедура е само в рамките на Република България. В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурата за председател или заместник-председател на ДАНС да бъдат съгласувани с когото и да е, в това число с чужди официални представителства". Това заяви председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев от парламентарната трибуна.

"Не отговаря на истина и твърдението, че съгласуването с чужди специални служби се извършва във връзка с някакво законово изискване ръководителите на службите да имат достъп до класифицирана информация, било то на НАТО или ЕС. В законодателството на България изрично е указан редът как се получава такава информация", добави той.

По думите му преди да получат такъв тип информация, лицата се проверяват. Той уточни, че ние като членове на НАТО и на ЕС също не съгласуваме кандидатите за ръководители на чуждите служби.

Според него оценката, която получаваме от НАТО и партньорите в ЕС, е "изключително висока". Тончев подчерта, че ще отстоява твърдо и безкомпромисно своите служители и агенцията.
БГНЕС