Кирил Петков
Кирил Петков / БГНЕС
Много е важна актуализацията на бюджета. Невероятно важно е да се приеме в рамките на това, което сме заложили. Ако се променят мерките като 60/40, всяка промяна може да доведе до забавяне на парите за бизнеса, защото това означава нотификация на ЕС и забавяне с месеци. Парите са важни не само като абсолютна стойност, но и като време, в които се дават. За това призовавам народните представители да имат това предвид. Ние искаме с COVID-19 тези мерки и пари да могат да са навреме. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков на брифинг.

Министърът разкри, че служебният кабинет е приел Стратегията "Общини без корупция". По думите му инвеститори, които искат да инвестират в България, виждат корупцията у нас. "С Трансперънси интернешънъл, ще въведем механизъм към общините, с който ще гарантираме, че местната власт ще е добър партньор на тези инвеститор. Вече 4 общини поискаха първата община без корупция. Надяваме се чрез нея много общини да се сертифицират като място без корупция", разкри той.

Василев: Докато съм министър, няма да участвам в политически проекти, след това ще видя дали има съмишленици

Петков коментира и темата с назначенията в Държавната консолидационна компания (ДКК). "В ДКК всички процедури без търг и конкурс за нас е недопустимо. Има застрашителни несъответствия, които открихме в ДКК и ще ги разкрием заедно с регионалния министър. Моите назначения са напълно законни и като принципал, да сложим временно изпълняващи хора в борда", уточни Кирил Петков по отношение на дали е законно това, че е назначил временно изпълняващи в борда на директорите на ДКК.

Той заяви, че няма да се разсейва с политическите теми, докато е министър и има да върши работа. Така отговори Петков на въпрос дали се готви за политически проект.

„Първо трябва да бъда поканен, това е решение на президента. След като бъда поканен, ще коментирам. Моята задача е да свършим максимално много работа“, заяви министърът на икономиката на въпрос за евентуално участие в следващия служебен кабинет.