/ ThinkStock/Getty Images
Апелативният спецсъд потвърди определението на първата инстанция и остави за постоянно в ареста петимата задържани при спецакция в Бургаско за участие в престъпна групата с ръководител Димитър Желязков - Очите. По данни от прокуратурата групата се е занимавала с изнудване, палежи, телесни повреди и други престъпления от 2010 г.
 
Иван Пишиев, Радослав Николов, Иван Найденов, Венцислав Христов и Йордан Въчев, който не се яви днес заради влошено здравословно състояние, не искаха да бъдат снимани преди заседанието. Този път то беше открито за медии и граждани, за разлика от гледането на мярката в спецсъда.
 
2 август: 19 задържани при спецакция в Бургаско, издирват Митьо Очите

Днес стана ясно, че срещу престъпната група има множество анонимни свидетелски показания и СРС-та. Според свидетелите групата се е занимавала с палежи и разпространение на наркотици, както и се е опитвала да наложи монопол над погребалния бизнес в региона.
 
Защитниците на задържаните отбелязаха, че данни за групата е имало още 2002 г. и 2003 г., но по-активни действия от разследващите са предприети последните седмици, а досъдебното производство е образувано 2016 г. Също така според тях в направените разпити са противоречиви и в тях няма конкретика.
 
И общински съветник от Несебър в групата на Митьо Очите?

Адвокат Димитър Марковски, който защитава Въчев, каза пред медиите, че според него в този случай стари дела са обединени в едно.

По думите му Йордан Въчев е задържан, за да се попълни необходимата цифра за обвинение срещу организирана престъпна група. Марковски каза още, че Въчев не е познавал Митьо Очите и няма данни за срещи с него или други факти, които да ги свързват. Въчев нямал и контакт с никой от свързаните с групата общински съветници.
БТА