/ БГНЕС
Общински съветник от Несебър се издирва за участие в организирана престъпна група за рекет, разпространение на наркотици, палежи и укриване на данъци, оглавявана от Димитър Желязков -Очите. Това стана ясно на брифинг на Специализираната прокуратура в София.

19 задържани при спецакция в Бургаско, издирват Митьо Очите (ОБЗОР)

Припомняме, че при мащабна акция на ГДБОП, под ръководството на спецмагистратурата, вчера в Бургас бяха заловени 19 души. Срещу девет от тях вече са повдигнати обвинения. Утре се очаква спецпрокуратурата да внесе искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на петима.

„Установени са всички участници в престъпната група в Бургас“, каза ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева по време на брифинг в столицата. „Трима от тях са обявени за издирване. Ръководителят на групата е обявен за издирване и на територията на ЕС, и извън него“, каза тя.

Спецакция срещу наркоразпространението в Бургас

Дарик-Бурагас съобщи в аванс още вчера, че соченият за лидер на групировката Митьо Очите е напуснал страната пет дни преди операцията. На брифинг в Бургас зам.-главният прокурор Иван Гешев уточни, ластите са имали информация, че Очите ще напусне страната, но не е предприели действия, за да не се стигне до провал на акцията, която е планирана месеци наред. 

Полицията издирва и общинския съветник от Несебър, а по думите на Начева „това добре говори на всички как криминалната престъпност се е сраснала и с властта“. „Този общински съветник до момента не се е явил. Независимо от това вчера беше извършено претърсване на банкова касета, която е държал същият общински съветник, в която беше открита сумата от 60 хил. лв.“, коментира тя.

„Основният механизъм на действие на участниците и ръководителя на въпросната престъпна група е била да установяват на теритоиярата на Южното Черноморие и на к. к. „Слънчев бряг“ търговски дружества, които са развивали сериозен и успешен бизнес, като чрез заплахи и палежи са ги мотивирали да си плащат такса спокойствие“, обясни ръководителят на специализираната прокуратура.