Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов определи новината за новите санкционирани по закона "Магнитски" като още един звучен шамар по приоритетите за върховенство на закона и че страната не се движи достатъчно бързо по темата "Съдебна реформа".

"Корупцията убива, от години от Европа ни се казва "Направете нещо". Огромна част от необходимите реформи са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост", заяви пред БНТ Пеканов.

Той определи като особено важен механизма за контрол на главния прокурор.

"Парламентът нямаше желание да разгледа внесените предложения. И тук се получава още едно доказателство, че това е нещо ключово пред нас и ние трябва да си дадем сметка за това. Законите са написани, готови, чакат парламентът да разбере, надяваме се новият, че няма мърдане. Ние трябва да се движим по линия на приоритетите", каза още вицепремиерът.

Оцени като добър внесения от министър Зарков в 48-ото НС законопроект за съдебна реформа и изтъкна, че е проверен от Венецианската комисия и Европейската комисия. "Те казват, че отговаря на критериите. Пак ще го внесем в новия парламент", допълни Пеканов.

Той заяви, че левицата у нас не се занимава с актуални европейски въпроси. Отхвърли обаче възможността около себе си да събере хора за нов политически проект.
БНТ