/ БГНЕС
Трябва за пореден път да призовем главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката заради новия списък “Магнитски”, защото това е оценка и за неговите действия. Това поиска съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в нарочна позиция, разпространена до медиите.

Нови санкции по „Магнитски“ за двама бивши министри и шефове на АЕЦ „Козлодуй“

"САЩ обявиха нови санкции срещу петима български граждани: бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, бившите членове на управата на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов и Иван Генов и лидера на движение “Русофили” Николай Малинов. Великобритания пък, която има свой списък, наложи санкции над Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, които през 2021 г. вече бяха санкционирани по глобалния закон “Магнитски”", посочва Иванов. 

Според него самият факт, че САЩ и Обединеното кралство продължават да използват спрямо България такъв тип санкционни инструменти, е присъда за работата на прокуратурата и службите в страната. Иванов е категоричен, че Владислав Горанов е представител на модела “Борисов”. И че САЩ сега ни напомнят, че изобщо не са били разследвани твърденията на "хазартния бос Васил Божков за подкупи, докато за всички е ясно, че тези пари са отивали към Бойко Борисов. А законодателното обслужване на тези подкупи е невъзможно без Борисов, който пък е осигурявал на Гешев политическо прикритие".

Великобритания санкционира трима българи за корупция

“Горанов е част от логистиката. САЩ бият самара, да се сеща магарето”, се посочва в коментара на съпредседателя на ДБ.