Мнозинството в парламента продължава да подкрепя пътя на държавата към еврозоната, заяви служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на парламентарния блицконтрол.

Пеканов припомни, че скоро имаше избори, на които всяка една партия каза своето мнение за приемането на страната в еврозоната. "Вие имате ясно изразено мнение, аз го уважавам, дори да не съм съгласен с него", обърна се Пеканов към партия "Възраждане", които според него имат право да са против, но има решение на Народното събрание за еврозоната и то не е отменено. Техническата работа по приемането продължава, защото служебният кабинет има такава отговорност, каза Пеканов.

Той отрече обвинения от "Възраждане" служебният кабинет да е плащал на лобисти в ЕК.

„Възраждане“ и ГЕРБ не намериха пресечна точка

"Нямам информация за разплащания към лобисти и не мога да коментирам", каза Пеканов. Той припомни, че Министерският съвет одобри отпускането на 10 млн.лв. по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г. за финансово обезпечаване на комуникационните дейности по процеса за въвеждането на еврото в Република България.

МФ: България се готви да приеме еврото най-късно на 1 януари 2025 г.

Пеканов обаче подчерта, че няма информация тези средства до момента да са използвани. "Те са делегирани, но не са използвани", каза вицепремиерът. Всички други въпроси трябва да ги отнесете към Министерството на финансите, каза той на партия "Възраждане".
София Господинова/БТА