“Срещата е част от опита за намиране на съгласие между всички преди връчването на първия мандат. Наясно сме с вашите тези, че само бихте подкрепили мандат с "Възраждане" и не бихте подкрепили нито една друга сила в парламента. Наясно сме, че отговорността е голяма, защото ако не постигнем базов консенсус по приоритетите на България, то единственият начин да действа 49-ят парламент е евентуалната възможност за реализирането на третия мандат, а най-вероятно остава провеждането на шести поредни избори”.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

Борисов с апел към парламента: Да се вземем в ръце и да направим правителство

“Разчитайки вота на гражданите, обявяваме, че водим разговори с всички за споделяне на обща отговорност, която ще се реализира чрез управленска програма, която може да заложи няколко основни теми и това да бъде срок на мандат на правителство или с четиригодишна управленска програма, зад която стоят определени политически сили. Предлагаме и заедно да споделим тази отговорност, като всяка една от партиите излъчи представител в кабинет, който заедно да контролираме. Той може да бъде политически, експертен или друг”, каза още Атанасова.

"Ние няма да подкрепим правителство от ГЕРБ и това не е просто самоцел, не е защото сме решили да играем напук на всичко и на всички. През цялото време ние говорим само за политики", заяви пък Цончо Ганев от "Възраждане". 

Той подчерта, че в парламента трябва да има разговори, защото трябва да уважаваме избирателите, които стоят зад всички парламентарни сили.

След срещата Десислава Атанасова заяви, че и двете парламентарни групи са наясно, че по някои теми имат непреодолими различия, които са част от разбирането ни за позициониране, евроатлантическо или друго. 

"Това, от което бяхме шокирани по време на разговорите беше свързано с това, какво са им предлагали, когато правителството падна от вот на недоверие.", каза тя.

Атанасова подчерта може отново да поканят всички, за да споделят отговорността.

"Няма постигане на съгласие- те искат влизане в Еврозоната, а България ще проведе референдум за запазване на българския лев. Ние сме противоположни на ГЕРБ”, това заяви пък Цончо Ганев от "Възраждане".

“Те искат нови атомни реактори за 30 млрд., неизвестно откъде ще дойдат парите, при положение, че продължават да защитават да имаме 4 американски военни бази”, каза още Ганев.



БГНЕС