Павел Васев оглави Народния театър, и Морфов се връща там
Павел Васев оглави Народния театър, и Морфов се връща там / снимка: Министерство на културата

Народният театър „Иван Вазов" вече си има нов директор. Това е досегашният шеф на Сатирата Павел Васев, за когото отдавна се говореше, че ще оглави първата ни трупа. Той беше и единственият кандидат в конкурса на Министерство на културата. Васев ще встъпи в длъжност на 5 януари 2009 г. Една от новостите в Народния театър при неговото управление ще бъде създаването на консултативен съвет.

Членовете на консултативния съвет към Народния театър ще се определят от неговия директор. Функциите му ще бъдат свързани с изготвянето на репертоара на театъра, подборката на режисьорите, обяснява Павел Васев: „Веднага тук може да се направи аналогия със съществуващите до 1990 година художествени съвети, но това не е така. Те бяха натоварени с идеологически функции, а днес такива тежести няма", категоричен е Васев.

Той вече е бил на ръководен пост в Народния театър. През 2000 година по покана на режисьора Александър Морфов Васев стана административен директор. Пред Дарик той потвърди появилата се информация, че Морфов ще бъде част от неговия екип на Народния като главен режисьор.

Павел Васев: Единственият човек, с когото съм разговарял преди да подам документите си за конкурса, е Сашо Морфов. Ние с него имаме много сходни идеи за това какви неща трябва да се правят.

Още преди да бъде обявен конкурсът от Министерство на културата в театралните среди тръгнаха слуховете, че именно Павел Васев ще оглави първата ни трупа. После се оказа, че той е и единственият кандидат за директор на Народния театър.

Павел Васев е завършил театрална режисура, бил е заместник-министър на културата по времето на Елка Константинова, председател на Съюза на филмовите дейци до 2000 година, а след това и директор на културния ни център в Москва.