Патриарх Неофит: Тежък е кръстът, който Господ ми възлага
Патриарх Неофит: Тежък е кръстът, който Господ ми възлага / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Тежък е кръстът, който Господ и Светата ни църква възлага на скромните ми плещи, но с упование в Апостолските слова изпросвам Божията сила, която в немощ напълно се проявява, защото „кога съм немощен, тогава съм силен”. Това заяви новоизбраният български патриарх Неофит в първото си обръщение към православните българи по време неговата интронизация в катедралния храм „Св. Александър Невски”.

„Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, изява на вярност към Бога и послушание към Неговата света воля, готовност за следване на Христа, който смири себе си, бидейки послушен дори до смърт и то смърт кръстна”, каза още той, цитиран от БГНЕС.

„Вдъхновяват ме светлите личности и пламенни родолюбци в нашето историческо минало, патриарси, светци и изповедници, постъпвали като чада на светлина. Светъл пример ми остава и патриарх Максим, чийто наследник ставам днес с преклонение пред неговия достоен живот и дейност, добави новият български патриарх. Грижата за свещенството, духовните учебни заведения, храмовете и просветната дейност ще поддържам като важен приоритет. Ще подкрепям и насърчавам благотворителността и щедростта”, обеща той.

Много са очакванията към новия български патриарх. Държавният глава Росен Плевнелиев се обърна към дядо Неофит с думите: „обръщам се към вас с надежда и очакване, очакването на всеки български гражданин, че избраните от тях политически и духовни водачи да работят за единение, за вяра в демократичните ценности, в християнските ценности”.

„Днес на българския патриарх е отредено със скромност и съзнание за дълг да спечели искрената почит на християните и на цялата общественост. Очакваме да допринася за православното единство и укрепването на вярата и уважението, да съхранява целостта на Българската православна църква”, заяви президентът. С божието благоволение свободен, достоен и мъдър да пребъде нашият нов патриарх Неофит. Да го приемем в сърцата си и Бог да му даде сили да ни води по правилния път, каза още Плевнелиев. Той пожела на патриарх Неофит мъдрост и успех в името на нацията.

Патриарх Неофит Тежък е кръстът който Господ ми възлага
netinfo

Стотиците хора, които посрещнаха с приветствия новоизбрания български патриарх Неофит минути преди той да влезе в катедралния храм „Св. Александър Невски”, за церемонията по интронизация също признаха, че очакват от него да бъде обединител, както сред редиците на църквата, така и сред хората. Те му пожелаха здраве, благоденствие, дълголетие.

В ранния следобед днес тържествен камбанен звън на храма „Св. Александър Невски” оповести избора на Русенския митрополит Неофит за патриарх. Русенският митрополит Неофит канонично, законно и уставно беше избран от клира и народа за Светейши български патриарх и Софийски митрополит, съобщи говорителят на Патриаршеския избирателен събор митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и подчерта: „България след повече от 600 години за пръв път не в робство, а свободно избра своя светейши патриарх”.

Дядо Неофит беше избран на втори тур с 90 гласа в балотаж с Ловчанския митрополит Гавриил, който получи 47 гласа, има и една невалидна бюлетина. За Русенския митрополит Неофит на първия тур гласуваха 72 от делегатите, за Ловчанския митрополит Гавриил - 43-ма от делегатите, а за Старозагорски митрополит Галактион - 22. Една бюлетина беше невалидна.