/ БГНЕС
Народното събрание излезе с декларация по повод навършването на 150 години от създаването на Българската екзархия.

Важното история събитие, което бележи значим етап от обществено-политическото и духовното развитие на българския народ, обедини депутатите от всички парламентарни групи.

150 години от създаването на Българската екзархия

„Всяка модерна нация и държава има върховни изяви, които не само будят гордост и подкрепа сред съвременниците на събитието, но оставят трайни следи на възхищение и признателност сред бъдните поколения“, пишат народните представители в документа.

Създадена по силата на султански ферман от 27 февруари 1870 г. и оповестена броени часове по-късно сред българите в Османската империя, Българската екзархия бележи връх в борбите на българското църковно-просветно движение и стремежа на духовните му водители, заели се с нелеката задача да възстановят Българската православна църква.

От деня на подписването на фермата Екзархията се превръща в единствената легитимна институция, която представлява българския народ пред османското правителство и пред външния свят до създаването на българската държава през 1878 г.

С декларацията парламента отдава необходимото уважение към 150-годишния юбилей от създаването на Екзархията, изиграла важна роля за духовното развитие на българите и възстановяването на държавата ни като културно огнище на Балканите.