/ БГНЕС, архив
Промени в два закона скараха доведоха до раздор "Обединените патриоти" и обвинения в лобизъм. На "фронтовата линия" са Волен Сидеров и Валери Симеонов, като единият закон, предизвикал спор, е този за горивата, а другият - за приватизацията. Третият лидер в коалицията – вицепремиерът Красимир Каракачанов, коментира, че взаимоотношенията между колегите му и съпредседатели на коалицията Волен Сидеров и Валери Симеонов, са "исторически сложни".

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров обвини колегата си Валери Симеонов в опит за разклащане на коалицията. "Това, което беше прието в закона за горивата, връща над 200 млн. лева откраднати ДДС и акцизи в хазната. Ако това е лобизъм, аз съм с две ръце за този лобизъм, защото се боря от една година да взема 10 млн. за ямболската болница и ето ги тук 20 болници - 200 млн.", изчисли Сидеров. По промените в другия закон лидерът на "Атака" каза, че той също не е лобистки, както се твърди, а става дума за това, че той регулира процеси и ако е бил приет по-рано по думите на Сидеров много нередности в приватизацията щели да бъдат избегнати.
 
Симеонов видя "пълен лобизъм" в законови промени

"Войната, която вицепремиерът Симеонов води с определени бизнес кръгове, не е полезна за България, защото ако воюваш срещу българския бизнес, отваряш поле за чуждия бизнес. Аз като патриот, като лидер на единствената националистическа партия, която четири пъти е влизала самостоятелно в парламента, съм твърдо за това да има икономически национализъм, тоест българският бизнес преди всичко", каза Сидеров.

Депутатът от "Обединени патриоти" Валентин Касабов върна топката в полето на "Атака" и обвини Сидеров в разцепление. "Прощавайте, говорим за 58 млн., които се спестиха на държавата. И това стана със съдействието на лицето Сидеров и неговата партия и ВМРО. Двама са, това е целият сценарий. Да не говорим и още другите приватизатори и тук милионите са много, над 100, 200, няма да ги смятаме. Кой клати коалицията? Безпринципните позиции не търпим. Казвам, че действат безпринципно, държат се като деца, които не знаят какво правят", каза Касабов.

Обединените патриоти ще бъдат обединени, уверен е Каракачанов


Според вицепремиера Красимир Каракачанов няма причина за разпад на коалицията:

"През 2016 година, когато правихме коалицията Обединени патриоти, аргументите бяха ясни. Да, имаме различия, различни сме като лидери, като темперамент, партиите малко или много едните прозападни, другите малко проруски, третите малко по центристи" каза Каракачанов и допълни: "Единият е малко прозападно настроен, другия е произточно настроен - това не е проблем за мен".

Според Каракачанов коалицията "Обединени патриоти" е добър пример за обединение на усилията и е разумно тя да бъде запазена за следващите европейски и местни избори.