/ БГНЕС
Симеонов видя
98259
Симеонов видя
  • Симеонов видя
"Ако бъдат приети промените в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, не виждам бъдеще за коалицията", заяви вицепремиерът Валери Симеонов в сряда сутринта пред националната телевизия. Симеонов обясни, че в деня, в който Арбитражният съд е излязъл с негативно решение по искането на братя Домусчиеви за промяна в приватизационния договор за Български морски флот, депутатите на Атака пък предложили промяна в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, обясни Симеонов. Въпросните текстове обаче все пак бяха приети на редовното пленарно заседание на 18 юли.

Обвинение в "продажба на държавата" получи ГЕРБ от коалиционните си партньори от НФСБ. Според Националния фронт за спасение на България текстовете, предложени от "Атака", са лобистки.

НС на първо четене: Увеличение на акциза на бездимните цигари и на наливната бира

"Днес ГЕРБ продаде държавата за 58 млн. лева. Това е сумата, която трябва да се даде от страна на БМФ, Домусчиеви и вкараха два текста в новия закон, защото явно се уплашиха", каза депутатът от НФСБ Валентин Касабов след приемането на закона.

Потърсихме за коментар и вицепремиера Валери Симеонов, който по-рано заяви пред БНТ, че ако тези промени бъдат приети, той не вижда бъдеще за коалицията. "Пълен лобизъм. Това пада изцяло на съвестта на ГЕРБ, обслужване на олигархия, на това сме свидетели в момента", каза Симеонов.  

Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче отхвърли обвиненията. "Нито аз, нито ГЕРБ сме правили поправки по тези два параграфа. Проверете доклада, ще видите кои са вносителите. Аз съм бил длъжен доколкото съблюдавам процедурата в пленарна зала и съм взел становище по процедурата и доклада, който колегите са гласували в икономическа комисия", каза Кирилов.
 
Приетите днес законови промени предвиждат срокът на задълженията по приватизационните договори да бъде намален от 10 на 5 години. Според вицепремиера Валери Симеонов промените се правят в услуга на братята Домусчиеви заради техни проблеми с ангажиментите при покупката на Български морски флот. Наскоро те загубиха дело от държавата, в резултат на което ако не успеят да изпълнят задълженията си по този договор до края на 2018-та,  догодина ще трябва да платят 58 млн. лв. неустойка.