Започна третият ден от първото заседание на 48-о Народно събрание. По-малко от час след старта му станахме свидетели на поредния неуспешен опит депутатите да си изберат председател.

ПП оттегля кандидатурата на Никола Минчев за председател на парламента

Денят стартира с три номинации - Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и Цвета Рангелова от "Възраждане". До балотаж стигнаха Вигенин и Цонев.

"За" Йордан Цонев гласуваха 103 депутати, 101 "против" и 22 депутати се въздържаха. Кристиан Вигенин получи 75 гласа "за", 125 депутати бяха" против", 25 гласуваха "въздържал се".

Още в началото стана ясно, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи Вигенин.




"Първият ден хората казаха, че ще ни гонят със сопи, сега вече предизвикваме само подигравки. Парламентът е на път да се обезсмисли", заяви от парламентарната трибуна Кристиан Вигенин. "Ние сме на път да убием парламента, но обезсмисляме и себе си по този начин. Утре хората ще кажат - защо са ни тези партии. Хората вече ни мразят?", допълни кандидатът. Той предложи двете основни политически сили да имат постоянни зам.-председатели на НС, които винаги да са на трибуната. Останалите парламентарни групи пък да излъчат останалите заместници, които да се въртят на ротационен принцип. Вигенин беше категоричен, че това ще бъде последното гласуване, в което ще участва.

Част от изказването му силно развълнува и ГЕРБ, и ДПС.

Конституционалисти: Има ли изход от патовата ситуация в парламента

"Попитаха ме колегите - какво ще правя, ако бъда избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС? Искам да припомня на колегите от ГЕРБ, при едни по-предишни парламенти, когато беше българското европредседателство, тогава ГЕРБ пое риска председател на европейските фондове да бъда аз. Тогава работихме отлично с ГЕРБ, защото беше добре за България. Затова, когато става въпрос за България и българските граждани, можем да работим заедно."

"Нямам притеснения от къде би могла да дойде подкрепата за мен. Вигенин също да няма притеснения, защото той беше външен министър на България 4 години с мандата на ДПС. Няма нищо страшно", обяви от своя страна другият номиниран Йордан Цонев. "Не се притеснявайте, ние няма да ви изложим на излишни рискове г-н Вигенин", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Приех номинацията на моята парламентарна група, защото идеята на парламентарната група на ДПС беше в условия на много остра конфронтацията между двете първи парламентарни сили, третата да поеме отговорността и да отпушим процеса. Имаме институционален блокаж, не политическа криза. Толкова е абсурдна ситуацията, че създателите на Конституцията дори не са си помислили, че би била възможна. Смятат ни за луди. Няма как да обясниш на хората, че блокираш работата на най-важната институция по политически или някаква други причини. Съзнавайки колко е тежка ситуацията, приех тази номинация. 25 години от 32-годишната ми политическа кариера са минали в тази зала“, допълни Цонев.

В предходните дни ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" оттеглиха кандидатурите си, а Вежди Рашидов сам си направи отвод във връзка с идеите най-възрастният депутат да остане председател перманентно.

Така вчера до балотаж стигнаха двама номинирани - Йордан Цонев от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП. Нито един от двамата кандидати обаче не събра нужното мнозинство, поради което парламента излезе в поредната дълга почивка със съвет, че деня е по-мъдър от нощта.

При балотажа за Цонев гласуваха 102 „за”, „против” – 67, 56 се въздържаха. За Вигенин на балотажа 73 депутати гласуваха „за”, „против” бяха 11, 141 се въздържаха.
Така за втори пореден ден депутатите си тръгнаха без да са се конституирали.

ГЕРБ-СДС оттегли номинацията на Росен Желязков за председател на парламента


Докато Народното събрание няма избран председател, президентът не може да свика консултации с парламентарните групи и да се пристъпи към връчване на мандат за правителство.

Освен това все още няма и разговори в анонсираната от Бойко Борисов контактна група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси в ролята на медиатори с партиите.