„Продължаваме Промяната“ оттегля кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание. Това съобщи на брифинг в Народното събрание съпредседателят на ПП Асен Василев. Решението е взето на заседание на парламентарната група (ПГ) на партията.

"Ние ясно заявихме, че сме конструктивна опозиция. В момента виждате как се държи една конструктивна опозиция - оттегляме кандидата, който е получил най-много гласове", заяви Василев.

"Тъй като се появи обвинение, че ние пречим на възможността да се избере председател на парламента, ПГ на ПП направи заседание и реши, че на утрешното гласуване сутринта няма да издигне кандидат и ще даде възможност на останалите парламентарни групи да проведат гласуване и да изберат председател", заяви Андрей Гюров.

„Ние не смятаме, че можем да продължаваме по този начин и да вкарваме страната в конституционна криза, затова даваме крачка назад. Въпреки че смятаме, че Никола Минчев е най-достойният кандидат, ние не искаме да сме пречка към това да може ГЕРБ, като най-голяма политическа формация, ако успее да събере мнозинство, да се избере председател на парламента. Ясно сме заявили, че ние няма да ги подкрепим нито в тайно, нито в явно гласуване“, посочи Асен Василев.

Той каза, че ПП е конструктивна опозиция и като такава парламентарната им група ще гласува против кандидата на ГЕРБ. Продължава заседанието на групата, за да видим дали ще подкрепим кандидат на някоя друга политическа партия, добави Василев.

„Това е четвъртият парламент в последните две години. Първите два парламента миналата година не успяха да сформират мнозинство и да излъчат правителство. Третият парламент миналата година много трудно, с огромни усилия, успя да сглоби една почти невъзможна коалиция, която излъчи председател, излъчи правителство и започна да решава проблемите на хората. Това, което видяхме юни месец тази година като поведение на политическа партия ГЕРБ, беше напълно безотговорно. Те внесоха вот на недоверие, което свали правителството, спря работата на парламента и това, което виждаме в момента е, че те нямат никакъв план как да управляват страната. Те изпълниха един план да разрушат толкова трудно сглобено правителство, без да имат план какво да предложат на българските граждани като алтернатива“, коментира още Асен Василев.

По думите му сглобяването на правителство в толкова фрагментиран парламент е много трудна задача.

„Това да свалиш правителството на „Продължаваме Промяната“ и единственият ти план за създаване на кабинет е да искаш от същата тази партия подкрепа, е малоумно“, коментира Василев.

По думите му решението да оттеглят кандидатурата на Никола Минчев няма отношение с разговорите, които са водили през деня.

По отношение на предложението на „Демократична България“ за ротационно председателство на Народното събрание Асен Василев коментира, че това би било неефективно.

„Ние ще бъдем конструктивна опозиция. Няма да подкрепим ГЕРБ, но няма да пречим в утрешната сутрин с допълнително утежняване на този ключов момент за България“, каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

По-рано лидерът на ДБ Христо Иванов отправи предложение след края на днешното заседание, което завърши неуспешно в тази посока. "Утре на председателски съвет решихме да отидем с предложение, с което да излезем извън политическата логика на излъчване на председател, да уточним между парламентарните групи една програма минимум от задачите, които са най-спешни, и на тази база да постигнем съгласие за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили", каза Иванов. А от ГЕРБ съобщиха, че подкрепят това предложение. "Има много народни приказки за двете овнета, които са се бутали на мост, докато паднат, само че народът не заслужава това, което днес в парламента се случи. Погазва се Конституцията, погазва се и практиката, която е имало досега. Ние не сме се заинатили за председателския пост. Просто той се дава по право на победители в изборите. Финансова, политическа, миграционна, енергийна криза... и ние продължаваме да се занимаваме кой ще е председател на НС. По-умният, по-мъдрият отстъпва", посочи Бойко Борисов.