ГЕРБ подкрепя предложението на "Демократична България" за ротационно председателство на 48-ото Народно събрание, това заяви лидерът на партията Бойко Борисов по време на брифинг в централата им. 

Думите му дойдоха, след като лидерът на ДБ Христо Иванов отправи предложение след края на днешното заседание, което завърши неуспешно в тази посока. "Утре на председателски съвет решихме да отидем с предложение, с което да излезем извън политическата логика на излъчване на председател, да уточним между парламентарните групи една програма минимум от задачите, които са най-спешни, и на тази база да постигнем съгласие за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили", каза Иванов. 

"Аз благодаря на Христо Иванов и ДБ, че дават едно разумно предложение, за което ние веднага се събрахме и разгледахме в Изпълнителната комисия, за ротационното председателство на НС, защото е важно то веднага да заработи. В момента има и конституционна криза. Най-възрастният депутат открива, но утре заседанието трябва да се води от избрания председател, поне така пише", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Има много народни приказки за двете овнета, които са се бутали на мост, докато паднат, само че народът не заслужава това, което днес в парламента се случи. Погазва се Конституцията, погазва се и практиката, която е имало досега. Ние не сме се заинатили за председателския пост. Просто той се дава по право на победители в изборите. Финансова, политическа, миграционна, енергийна криза... и ние продължаваме да се занимаваме кой ще е председател на НС. По-умният, по-мъдрият отстъпва", посочи Бойко Борисов.

"Утре на председателския съвет изразете нашата подкрепа към това решение, за да се отпуши работата на Народното събрание", обърна се Борисов към парламентарната група на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че е притеснен от случващото се в АЕЦ „Запорожие“ в Украйна. "Днес вече на територията ѝ се водят боеве. Така че, в тази ситуация в света, в която дори Германия днес излиза на пазарите и не може да емитира дълг, кризата и рецесията, в която влиза Европа, е чудовищна, за да си играем на председател. С радост бих им го отстъпил, но няма да е честно спрямо избирателите на ГЕРБ и СДС, защото те бушуват", допълни той.

„Ние бяхме призовани да се покаем, ние се покаяхме и народът ни сложи с над 5% повече от другите. Само народът може да ни даде покаяние или не, и той ни го даде. И затова ние искаме да сме отговорни именно към народа. Дали ще е Росен Желязков, или някой друг – няма значение. Има значение да се спазват принципите на демокрацията – че първият носи отговорност. Но ние сме готови да подкрепим и това предложение, само и само утре да бъде избран председател. Така че, благодаря за възможността, която ни дава Христо Иванов и ДБ да се присъединим към едно подобно конструктивно решение“, завърши лидерът на ГЕРБ.

По-рано днес парламентът прекъсна днешното си тържествено заседание след две неуспешни процедури да избере председател.

Депутатите ще се съберат отново утре, от 10:00 ч., за да потърсят решение на създалата се ситуация.