Вежди Рашидов, най-възрастният депутат в парламента официално откри новоизбраното 48-о Народно събрание.

Вежди Рашидов
БГНЕС

Той апелира към новите 240 народни представители да мислят преди всяко свое действие. "Знам, че потънали в кризи и проблеми губим посоката си - днес е токът, утре хлябът, после война.. объркани така, затъваме все по-дълбоко в антиутопия, в която войната е мир, свободата - робство, невежеството - сила. На тази висока трибуна да помним, че всеки има живот, близки и достойнство, а зад нас стоят хиляди хора със своите мечти и надежди", напомни Рашидов на колегите си.

Народните представители се заклеха да спазват законите на страната.

нов парламент
БГНЕС

Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се, гласи клетвата на депутатите.

Химнът на България изправи цялата зала на крака, последван от химна на Европейския съюз.

Вежди Рашидов: Най-добрият пророк на бъдещето е миналото

нов парламент
БГНЕС


"Искрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност и ключът е именно във вас", заяви от парламентарната трибуна президентът Румен Радев в своето обръщение към народа и новоизбраното 48-о Народно събрание.

„Въпреки краткия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди. Пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България и Европа времена“, обърна се Радев към депутатите.

Румен Радев
БГНЕС


"Нужен е разум, нужен е кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност и да управлява във време на тежки изпитания", допълни държавният глава.

След това започнаха и изявленията на представителите на отделните парламентарни групи, като стартът беше с ГЕРБ-СДС, които са с най-много депутати в новото НС. "Конституирането на това народно събрание става сред множество кризи, а политическата вече става хронична. На фона на война в близост, безпрецедентно в последните 25 години дестабилизиране на финансите, инфлация и рецесия, гражданите заявиха, че не желаят противоборство, а единство между политическите сили", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Тя увери, че тяхната парламентарна група ще положи всички усилия за възстановяване на политическия диалог и стабилизиране на политическата система.

"Гражданите са наясно с огромната цена, и оставиха нас - политическите сили, да работим заедно, и нито една да не е в състояние да състави самостоятелно правителство. Това предполага взаимодействие между партии, които в последните години са се конфронтирали остро. Времето за това противопоставяне изтече - това ни казаха българските граждани, нашите работодатели", добави тя.

Десислава Атанасова
БГНЕС


Радев към депутатите: Избирателите ще се почувстват предадени, ако парламентарното време бъде удавено в скандали

"В този парламент "Продължаваме Промяната" ще възстанови работата си оттам, откъдето бе спряна, този път като конструктивна, предвидима опозиция."
Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той обеща партията да работи, за да оправдае доверието на своите избиратели и за решаването на истинските проблеми на хората. Бившият премиер заяви, че депутатите от тяхната група следят за това нито един данък да не бъде повишен, бюджетният дефицит да е ограничен до 3%, ще следи да няма корупция и течове в енергетиката, ще искат и таван за цената на газа.

Кирил Петков
Георги Димитров


"Ако политиците и партиите не си дадем сметка за опасностите пред страната ни и не направим необходимото да има диалог, рискуваме бъдещето на държавата", заяви в изявлението си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Уроците не са научени, за пореден път се видя. Основната част от политиците не успяха да обяснят на хората какви политики им предлагат. Липса на диалог в обществото и институциите е сигурно условие за криза и разпад", добави Карадайъ. "Готови сме на диалог в името на гражданите. Доказали сме, че можем да мислим дългосрочно", посочи той.

Мустафа Карадайъ
Георги Димитров


"Уважаеми сънародници. Искам да ви питам доволни ли сте от това, което виждате в тази зала? Харесва ли ви резултата от изборите? Допада ли ви, че за пореден път НС ще събере не народни представители, а мнозинство от безразборна евроатлантическа тълпа?" С тези думи започна председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Не знаем какви са причините повече от 61% от българите да не гласуват, но се досещаме: апатия, нихилизъм, неверие, отчаяние, униние, душевна леност и деградация. Всичко това на практика пише смъртната присъда на народа и държавата ни, допълни Костадинов.

"На фона на това, докато на няколкостотин километра от границите ни се води война, чиито икономически последици вече поглъщат целия ни континент, докато инфлацията разяжда икономиката ни, цяла седмица още несвиканото НС се занимаваше с най-важния казус в държавата ни дали днес да присъстват посланиците на Русия и Беларус. От тези хора ли очаквате да ви управляват добре, да са справедливи и безкористни в действията си, и да поставят българския интерес над всичко, както се заклехме всички преди малко?, попита още Костадинов, който прочете пред депутатите и две стихотворения на Иван Вазов.

Костадин Костадинов
БГНЕС


Таван на цените на парното, тока и газа внася БСП в новия парламент, обяви Корнелия Нинова. "Нужно е увеличение на доходите, подкрепа за енергийно бедните, социално бедните, младите работещи семейства", открои тя приоритетите на социалистите.

"Внасяме законопроекти за две тарифи, „енергийно бедни” като понятие, таван на цени на ток, парно, вода и газ, увеличение на минималната работна заплата на 850 лв., необлагаем минимум в рамките на прага на бедност от 504 лв., освобождаване на младите до 26 години от данък върху първите им доходи, майчинството да бъде равно на минималната работна заплата, безплатни лекарства за деца до 14 години и безплатни учебници за ученици, преизчисляване на пенсиите”, обяви Корнелия Нинова в първото си изказване от трибуната на 48-ото Народно събрание.

Корнелия Нинова
БГНЕС


България е изправена пред множества кризи, но три са фундаментални, според нас. На първо място това е геополитическата конвулсия, която се случва с нас. Нейната остра фаза започна с агресията на Путин в Украйна. Но тази агресия не е двустранен въпрос. Тя е най-острата част на един праг към нова епоха, която, за съжаление, острото противопоставяне на международната сцена  е все по-определящо в международните отношения. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в реч на първото заседание на 48-то Народно събрание.

Христо Иванов
БГНЕС


Другите две важни и фундаментални кризи, според Иванов, са корупцията и съдебната реформа, както и решаване на политическата криза, която сковава страната.

Българският народ ни изпрати в парламента, за да търсим решения, а не да го занимаваме със себе си или да демонстрираме партиен егоцентризъм. Това каза лидерът на „Български възход“ Стефан Янев от парламентарната трибуна в деня на откриването на първото заседание на Народното събрание. Той уточни, че това са решения, които са важни за българските граждани и бизнес, решения, свързани с кризите, инфлацията, цената на живота, за бъдещето на децата на България и това на страната. Стефан Янев посочи, че за търсенето на тези решения от коалицията се концентрират над три основни теми - сигурност, справедливост и солидарност, предаде БТА.

Предстои и избор на председател на 48-ото Народно събрание.