/ iStock/Getty Images
Ще бъде прецедент, ако не бъде избран председател на парламента. Депутатите ще трябва да продължат това упражнение, докато си свършат работата, защото не може да се конституира Народното събрание без председател. Това коментира за БТА проф. Огнян Герджиков – юрист, политик, бивш служебен премиер и председател на 39-ото Народно събрание (2001-2005), във връзка с днешните неуспешни опити на новоизбрания законодателен орган да излъчи свой председател. 

Проф. Герджиков предупреди, че без избор на председател Народното събрание не може да започне работа. 

То не може да започне да функционира изобщо. Това е въпрос, който народните представители трябва да осмислят, иначе слагат прът в колелото, спират развитието на България. Не знам докога смятат така да си играят“, коментира проф. Герджиков. 

„От Конституцията следва, че повече от половината приемат решението, но правилото не е доведено докрай, защото може да се стигне до тупик, до омагьосан кръг, от който няма излизане. Логично е да се намери по-гъвкаво решение, при което, при повторно гласуване, да се даде превес на този, който е събрал повече гласове, независимо че може да не са повече от половината гласували. Това, според мен, е разумното тълкуване“, посочи още юристът.  

Той призова народните представители в настоящия парламент да мислят повече за хората и избирателите си, отколкото за партийните си интереси и да доведат избора докрай. 

„Партийните интереси са на второ място, на първо са интересите на гражданите. Ние се намираме в сложна ситуация на инфлация, поскъпване и други проблеми. В тази усложнена обстановка, ако не приемем най-необходимите закони – на първо място закона за бюджета и законите, свързани с усвояването на европейските средства – това ще бъде истинско национално предателство“, смята проф. Огнян Герджиков

Не може да се говори за конституционна криза, но имаме остра политическа криза. Това коментира от своя страна юристът и доктор по конституционно право Борислав Цеков във връзка с неуспешните опити за избор на председател на 48-ото Народно събрание.

Цеков обясни, че липсата на избор на председател на парламента, съвсем не означава, че Народното събрание не може да функционира, докато не бъде извършен този избор. Цеков обясни, че в ситуация като тази е нормална практика да се използва парламентарната техника на символично спиране на часовника, при която, образно казано, парламентарното време спира да тече. „Оттук насетне докато не бъде избран председател, това ще се счита за първо заседание на парламента, а прекъсванията няма да се считат за прекъсвания на това заседание, а за почивки“, обясни конституционалистът. 

Това, което трябва да се подчертае отново, е, че междувременно парламентът трябва да започне да осъществява всички други свои задачи – да избира комисии, да приема правилник, обясни той. По думите му процедурата по чл. 99 за съставяне на правителство е в ръцете на президента, който следва, когато прецени, да даде началото на консултациите за съставяне на правителство и да връчи първия мандат на най-голямата парламентарна група. 

Борислав Цеков обясни, че парламентарните групи са учредени по надлежния ред. Тоест има ги субектите, които Конституцията изисква, и изборът на председател на парламента е напълно отделен и независим от тази процедура въпрос, разясни Цеков в отговор на въпрос за наличието или не на конституционна криза.  

Той обясни, че самата процедура за избор на председател на 48-ото НС може да трае и един месец. Това е въпрос на зрялост на самите парламентарни групи, коментира юристът.  По думите му нарушаването на една конституционна традиция, която уважава вота на избирателите, а именно, председателят на парламента да се излъчва от най-голямата парламентарна група, а заместник-председателите от всички останали, всъщност е "погазване на принципите на парламентаризма". 

„В случая основната претенция, извън първата парламентарна група за председателския пост, е в лицето на „Продължаваме Промяната“, които получиха вот на недоверие от избирателите. Те бяха управляваща партия до изборите. На изборите избирателите оттеглиха доверието си и ги пратиха в опозиция. Те нямат нито морално, нито политическо право и легитимност да претендират за председателския пост“, посочи Борислав Цеков. Той определи случващото се като „срамна политическа партизанщина“, която допълнително ерозира парламентаризма. 
БТА