Оттегляме номинацията на Росен Желязков за председател на парламента, ако това ще бъде мечът, който ще развърже този възел. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ в кулоарите на парламента, след като втори ден депутатите не могат да изберат председател на парламента.

Това че оттегляме кандидатурата на Росен Желязков мисля, че е категоричен и ясен знак, че ние също правим крачка назад, отбеляза Атанасова.

„Продължаваме Промяната” предложи лидерска среща, ГЕРБ отказа

Време е да покажем мъдрост, разум и държавническо мислене, за да може българскяит парламент да проработи. В противен случай ще влезем в тежка конституционна криза, която касае не само законодателната дейност на парламента, а и всички проблеми, които стоят пред българските граждани, трябва да получат адекватни решения тук, заяви още Атанасова.

Ние сме съгласни третата по численост политическа партия да номинира кандидат, или най-възрастният, най-опитният да оглави парламента, стига да има начин Народното събрание да започне своята законодателна дейност, добави по-късно Атанасова.

Не считаме, че следва да се води разговор някъде извън пленарната зала. За нас е несериозно да се търси политически консенсус и една от парламентарните групи да предлага някакви разговори, каза още Атанасова.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че разчитат поканата на "Продължаваме Промяната" за разговори като: "вместо да се търсят решения за хляба, се предлагат зрелища". Това коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Ден втори: Депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента

И при новата процедура днес депутатите не успяха да изберат председател на 48-ото Народно събрание. До балотаж стигнаха Йордан Цонев от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, но никой от двамата не получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

В процедурата по избор номинираните за председател бяха четирима, след като "Продължаваме Промяната" оттеглиха кандидатурата на Никола Минчев. В състезанието останаха кандидатите на ДПС, ГЕРБ-СДС, на "БСП за България" - Кристиан Вигенин и на "Възраждане" - Петър Петров.