/ БГНЕС
След завръщането си в пленарната зала, депутатите отново не успяха да изберат нов председател на 48-ото Народно събрание.

Вежди Рашидов обяви нова процедура, в която ГЕРБ-СДС отново посочиха Росен Желязков като кандидат за председателския пост. "Това вероятно ще бъде последен опит за търсене на председател на 48-ото Народно събрание", заяви Десислава Атанасова. От "Продължаваме промяната" обявиха, че няма да издигнат свой кандидат.

Останалите номинации за ръководител на 48-ото Народно събрание бяха Петър Петров от "Възраждане", Йордан Цонев от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП.

Иванов: Всички да си оттеглят кандидатурите и да търсим неполитически вариант

Гласуването отново не доведе до избор на председател, дори след проведен балотаж между Йордан Цонев и Росен Желязков. За кандидатурата на Цонев "за" гласуваха 35 депутати, 95 бяха "против", 43 се "въздържаха". Номинацията на Росен Желязков бе подкрепена от 102 "за", "против" бяха 97, с 39 се "въздържаха" при гласуването.

Депутатите излязоха в едночасова почивка, през която отново следват сондажи и преговори.
Как се стигна до тук?

Вчера при първата процедура за избор номинациите бяха четири – Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП), Кристиан Вигенин („БСП за България“) и Петър Петров („Възраждане“). Нито един от тях не успя да събере необходимото според правилата мнозинство, за да бъде избран председател от първия път. При балотаж между Желязков и Минчев също не се стигна до резултат.

Последва прекъсване, в което депутатите да уточнят процедурата. След възобновяване на заседанието отново се приеха процедурните правила и пристъпиха към втора процедура за избор на председател, в която беше предложена и пета кандидатура - на Йордан Цонев от ДПС.

И при втората процедура не беше избран нито един от петимата кандидати за председател на 48-ото Народното събрание. Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Никола Минчев (ПП) отново отидоха на балотаж, но до избор на председател така и не се стигна.

От "Демократична България" предложиха да се постигне съгласие за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили. ГЕРБ подкрепиха предложението, отправено от Христо Иванов, като заявиха, че са готови на компромиси. От „Продължаваме Промяната“, обаче, категорично отхвърлиха и заявиха, че това би било неефективно. Дори посочиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание. „Ние ще бъдем конструктивна опозиция. Няма да подкрепим ГЕРБ, но няма да пречим с допълнително утежняване на този ключов момент за България“, каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.