Христо Иванов
Христо Иванов / БГНЕС
Ситуацията продължава да е патова, заяви съпредседателят на обединението "Демократична България"
"Ситуацията продължава да е патова.  Всички да си оттеглят кандидатурите и да започнем търсим вариант, който да не е политически и да изберем председател с 240 гласа, така че да бъде ясно, че става дума условно за служебна фигура. Ако успеем да намерим такава формула, ще я потърсим. Това означава, че политическата логика не може да роди мнозинство, което да излъчи председател, да намерим друга формула". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента, след като при втория ден гласуване за председател на парламента, партиите не успяха а се обединят около кандидат.

Стигна се до балотаж между Йордан Цонев от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ, но никой не успя да събере достатъчно много гласове.

Другият съпредседател на "Демократична България" Владислав Панев се пошегува, че първият парламентарен ден може да трае 4 години.

По думите му трябва да се върви към обща консесусна фигура, тъй като не е добре да няма парламент и да се върви към нови избори след 2-3 месеца.