"Продължаваме промяната" канят всички партийни лидери на среща в Народното събрание в 12 часа. Това обявиха Кирил Петков и Асен Василев след поредния неуспешен опит за избор на председател на 48-ото Народно събрание.

Ден втори: Депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента

"Ако Бойко Борисов реши да дойде - да заповяда. Но нека хората, които седнат на тази маса да могат да взимат решения", заяви Кирил Петков на извънреден брифинг в кулоарите на парламента. "Кризата е наистина безпрецедентна. Предлагаме публични консултации с лидерите на всички парламентарно представени партии в 12 часа. Ние искаме тези консултации да се излъчват онлайн, за да виждат всички български граждани какво се случва, така ще решим конституционната криза заедно", допълни Асен Василев.

"Единственият начин всички български граждани да са сигурни, че няма нищо задкулисно, няма сделки и тн. е дебатът да се състои пред всички", допълни Петков.

ГЕРБ обявиха, че няма да ходят по никакви зали, защото мястото, където трябва да се случва дебатът, това е пленарната зала.

Атанасова: Оттегляме номинацията на Росен Желязков за председател на парламента

"Вместо да се търси хляба, сега се предлагат зрелища", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. "Не е нужно да се ходи в която и да било зала, защото в пленарната зала всеки може да изкаже публичната си и политическа позиция. Не считаме, че следва да се води разговор извън залата на НС, където стоят гербът и знамената на България и ЕС и където звучи химна и където всички положихме клетва вчера", категорична беше тя.
 


Атанасова допълни, че тя и Румен Христов, заедно с Томислав Дончев и Даниел Митов са оторизирани от партийното ръководство и самата коалиция за взимане на всякакви важни решения.

От ГЕРБ-СДС са представили на председателски съвет решението да не номинират отново Росен Желязков за председател на парламента. От "Продължаваме Промяната" вече оттеглиха кандидатурата на Никола Минчев.

Десислава Атанасова каза, че са съгласни третата политическа сила да номинира председател или друг подход - най-възрастният, най-опитният да оглави парламента, "стига да има начин Народното събрание да започне своята законодателна дейност".