/ Апелативна прокуратура София
Водач на товарен автомобил е задържан за незаконно изнасяне на голямо количество културни ценности през ГКПП Дунав мост - Видин, съобщават от Апелативна прокуратура София.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване.

На 04.12.2020 г., в района на граничния пункт ГКПП Дунав мост, пристигнал товарен автомобил „Волво“, с прикачено към него полуремарке, с чужда регистрация, превозващ риба за Нидерландия.

Моторното превозно средство било селектирано по метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която митническите служители забелязали в един от страничните долапи на ремаркето каменна фигура, наподобяваща човешко тяло.

Граничен полицай от ГПУ Видин е започнал първи действия по разследване по досъдебно производство - оглед на местопроизшествие и изземване на веществени доказателства, носещи белези на културни ценности. Сред откритите вещи е имало 3 523 броя метални кръгли монети с различна форма, метален шлем за глава на човек, метален шлем за глава на кон, метална маска за лице, каменна статуетка на човешки рамене, каменна статуетка на човешка глава, 79 броя метални върхове на стрели.

културни ценности
Апелативна прокуратура София


Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство. 

Извършеното деяние е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, за което законодателят е предвидил наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен шофьорът - турският гражданин Х.С. (на 51 години). Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Видин. 

Изготвено е искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои то да бъде разгледано от съда.
 

културни ценности
Апелативна прокуратура София