Откриха българска принцеса, вградена в църква
Откриха българска принцеса, вградена в църква / Sofia Photo Agency, архив

"Вградена в основите на храм принцеса от Шишмановия род откриха археолози край ботевградското село Трудовец", съобщи пред „Труд" директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.

Гробът на знатната девойка е разкрит от Филип Петрунов, който прави разкопки в старинната църква „Св. Георги" със средства на община Ботевград. Оказва се още, че храмът е бил построен на остров в плитко езеро, което след 14 век пресъхнало.

Намериха чипровски съкровища

Той е бил изграден масивно и е бил костница на местната българска аристокрация, резидираща в крепостта Божинишки Урвич, уточняват от НИМ.

Откритата принцеса е била с кърпа на главата, обшита със злато. „Сега се чудим как да я реставрираме, защото текстил се реставрира най-трудно", посочи още Божидар Димитров и уточни, че има и открит пръстен с родовия знак на Шишмановци.

„Повече от сигурно е, че жената е принцеса от Шишмановия род. Той е огромен и управлява цяла Северозападна България и част от Източна Сърбия. Овладява властта в България от 1331 г., когато сръбският поставленик е убит при преврат за трона и на власт идва Иван Александър, който е деспот на Ловеч и е от рода Шишмановци. Те управляват до края на българската държава", разказа директорът на НИМ.

Откриха некропол от времето на Августа Траяна

Той обясни, че за пръв път вижда подобен вид погребение за всичките 45 години в работата си.

„Това е много странно. Извадени са камъни от основата на църквата и жената е заровена под тях. Принцесата просто е вградена. Наистина има такъв обичай у нас, но се знаеше, че е символичен. А това е съвсем реално", каза още историкът и посочи, че връзка между това погребение и легендите за вграждани моми може със сигурност да бъде направена.

„Има песен от Пенчо Славейков за вграждане на мома Гергана, но това е символично вграждане на сянката й. Подобни легенди има за Невестин мост край Невестино, има в Хасковско, тоест в цяла България го има този обичай. Но досега се смяташе, че вграждането е било символично", разясни още той.

С напредването на разкопките археолозите се надяват да се доближат до разкриването на самоличността на принцесата.