Неизвестни откраднаха кутия с дарения за лечението на 19-годишно момиче от Ямбол. Наглото посегателство е станало в болницата в града. За Роберта Христова, която се бори с левкемия, разказаха в „Здравей, България“. Нейната история предизвика вълна от съпричастност, но уви за пореден път се случва средства за лечение да бъдат откраднати.

Приятелката на Робера – Магдалена Стоянова организира благотворителна кампания. „Кутии има в над десет града в България и в по-голяма част от Ямболска област”, разказа тя.

Една от дарителските кутии обаче изчезва преди дни. Открадната е от приемното на Спешното отделение в ямболската болница „Св. Пантелеймон“.

Затвор за мъж откраднал кутия за дарения

„Първо, според мен е недопустимо заради самото място, на което е извършена кражбата. По никакъв начин да не се забележи липсата на тази кутия. Второ, не е човешка тази постъпка. Някой да открадне от болен човек, за когото всяка стотинка е важна”, каза Магдалена.

Роберта е трябвало да замине за лечение от Германия в Израел. Специализираната експериментална терапия се прави само там, в САЩ и Китай. За да замине, ѝ трябват 80 000 долара.

„След като докторите в Германия казаха, че няма да направят повече нищо, а само ще облекчават болките ѝ лекарства. Не можаха да се съберат парите и извикахме линейка, с която Роберта беше транспортирана от Германия до България”, разказа сестрата на Роберта - Никол Христова.

Близки и приятели на момичето отправиха дори послание към крадеца.

Задържаха момче за кражби на пари от кутии за дарения

„Ако случайно ни гледа, просто да разбере, че нашето момиче има нужда от тези пари. Те са животоспасяващи за Роберта в момента, тъй като всеки лев ни е нужен”, разказа близък на болната.

От болница „Св. Пантелеймон“ са им предоставили записи от охранителните камери. От тях става ясно само че кутията с дарения е изчезнала в тъмните часове, не и кой е крадецът. Полицията също го издирва.
NOVA