Изглежда коронавирусът едва сега започва сериозно да се разгръща у нас - поне това показва увеличаващият се брой заболели напук на топлото време.

В "Пирогов" ще правят PCR тестове на пътуващи в чужбина

Проблемите обаче растат пропорционално на броя на болните - освен запълването на местата в болниците и очаквания недостиг на медицински екипи, високата цена на PCR тестовете е друг проблем пред социално слабите хора и пенсионерите, а здравно неосигурените се лекуват дори без тестове.

Само преди дни пациент със съмнения за коронавурис с тежка дихателна недостатъчност и пневмония постъпва в болницата в Бургас, предава NOVA. Мъжът от ромски произход и неосигурен отказва PCR  тест, защото не може да си го плати. Бяга от болницата точно като на филм – от прозореца. За съжаление същата вечер умира, въпреки опитите на лекарите да го спасят.

„Направен е бърз имунологичен тест, който е отрицателен. Ако беше положителен тогава въпреки че не е осигурен той щеше да постъпи в болницата, в това състояние той не е за карантина, той е за активно лечение.

И тогава ако не РЗИ, болницата щеше да плати теста”, разказва д-р Лъчезар Георгиев - зам.директор на УМБАЛ Бургас. „Тези PCR тестове, с които РЗИ разполага, са доставени и закупени от Министерство на здравеопазването, съответно със средства на министерството

„Тези PCR тестове, когато ни се обадят от здравните заведения, че имат съмнения и искат да се изследва дадено лице съответно се предоставя тест с така наречения талон и направление за изследване за PCR тест.

За съжаление много често се случва че здравнонеосигурените лица с този талон да няма как да бъдат обслужени и се връщат при нас”, казва д-р Марияна Кофинова - гл.-секретар на РЗИ-Бургас.

Лекар: Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип

„Безкомпромисното поведение на колегите от отделенията е явно. Няма милост. Искат PCR и това е. И пациентите стоят вкъщи. Какво става, кой носи отговорност, никой не знае.

Имах случай на осигурени пациенти, които трябваше да постъпят в ТУБА с хронично заболяване и имаше изискване за PCR, за който чакаха две седмици, за да получат пенсиите да си платят теста”, казва общопрактикуващ лекар Емил Николов.
nova.bg