/ netinfo
Според Сергей Станишев с решението си да обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна, Конституционният съд (КС) е спасил управляващата коалиция.

Така президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) коментира вчера пред журналисти на Историческата поляна на Бузлуджа решението по повод на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.
 
Конституционният съд: Истанбулската конвенция противоречи на Българската конституция

"Истанбулската конвенция беше непреодолимо, фундаментално различие между ГЕРБ и Патриотите. Всяко друго решение щеше да предизвика дълбок разрив между политическите субекти в управлението, което и без друго се тресе от постоянни скандали и противоречия", е казал Станишев.
 
Според него обявяването на Истанбулската конвенция за конституционносъобразна би означавало падане на правителството на ГЕРБ и Патриотите. В този смисъл прозира ясна и очевидна политическа конюнктура в решението на Конституционния съд, чиито мотиви са слаби и неубедителни, е допълнил лидерът на ПЕС.
 

netinfo


Истанбулската конвенция подхожда нетолерантно към отделните държави

Станишев смята, че решението на Конституционния съд е тъжна новина за България, защото ясно показва, че Законът отстъпва пред политическия натиск. Според него това е лоша новина и за БСП, защото колкото по-бързо се разпадне управляващата коалиция, толкова по-бързо левицата в България ще дойде на власт и ще предложи нужното на страната ляво управление.

ЕК: Истанбулската конвенция цели защитата на жените – нищо друго

"Единствената добра новина след решението на Конституционния съд е изявлението на БСП, че ще внесе предложените от широк кръг граждански организации законодателни промени срещу насилието над жени и деца - ангажимент, който българските социалисти поеха вследствие на наскоро приключилата мисия на ПЕС в София. Колкото по-бързо тази законодателна защита бъде внесена и приета в парламента, толкова по-скоро България ще даде ясен знак пред Европа и света, че не толерира домашното насилие", е допълнил Станишев.