Правосъдният министър Цецка Цачева
Правосъдният министър Цецка Цачева / netinfo
Държавата забрани говоренето по темата за домашното насилие
96847
Държавата забрани говоренето по темата за домашното насилие
  • Държавата забрани говоренето по темата за домашното насилие
Държавата забрани говоренето по темата за домашното насилие след изтеглянето на Истанбулската конвенция в началото на март. От Министерството на правосъдието отказаха да предоставят на Дарик исканата информация за разпределянето на парите по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие, с мотив, че министър Цецка Цачева е разпоредила да не се говори за насилието, докато не стане ясно какво ще предприеме правителството във връзка с ратифицирането на спорната конвенция.

Конституционният съд образува дело за спорната Истанбулска конвенция
 
През януари Министерският съвет одобри програма с мерки за миналата и настоящата година, които се изпълняват от различни институции, а част от тях се финансират на проектен принцип през Министерството на правосъдието. За двете години бяха одобрени средства на стойност от 450 хиляди лева. Как ще бъдат разпределени тези пари и за какви услуги се харчат те, остава неясно, след отказа на ресорния заместник-министър Десислава Ахладова да говори по темата, въпреки предварителната уговорка с Дарик радио.
 
Междувременно една от неправителствените организации, работещи с хора, преживели насилие, отчете увеличаване на случаите на възрастни хора, станали обект на насилие от страна на своите пораснали деца в Силистра.

Правителството оттегли Истанбулската конвенция
 
Въпреки че според закона за защита от домашно насилие правителството трябва да приема ежегодно програма с мерки срещу насилието и да осигури нужното финансиране, през миналата година средства не бяха отпуснати, а вместо това през януари беше приета програма за двете години с общ ресурс от 450 хиляди лева. С тези пари ще бъдат финансирани консултативните центрове за жертви на насилие, Националната гореща телефонна линия, програмите за работа с жертвите и  извършителите на насилие.
 
Според обявения конкурс обаче борбата с насилието ще бъде подкрепена само за 6 месеца през тази година, с до 30 хиляди лева за проект. Сред организациите, които и тази година са кандидатствали за финансиране, е женското сдружение "Екатерина Каравелова" в Силистра. Екипът му поддържа няколко услуги, но по линия на правосъдното министерство се осигурява издръжка за консултативния център за пострадали от домашно насилие.

Борисов за Истанбулската конвенция: Щом хората са уплашени – махаме я, връщаме дебата отначало
 
Юристът Галя Иванова разказва, че центърът става все по-разпознаваем за хората в нужда, а през последната година са зачестили случаите на насилие върху възрастни хора от техните пълнолетни деца. "31% от хората, които са се обърнали към нас за помощ са възрастни хора, които са обект на насилие от страна на своите деца. Останалите 69% са класическият случай - пострадали от своя съжител или съпруг".
 
В центъра пострадалите от насилие могат да получат юридическа помощ и подкрепа от психолог и социален работник, а извършителите могат да преминат през специализирана програма. Последният път, в който от сдружението са получили държавни средства за центъра, е през 2016 година, когато проектите са били с лимитирана стойност от 20 хиляди лева.